Decizie importanta legata de plata cu cardul

Decizie importanta legata de plata cu cardul
joi, 8 iunie 2017 Noutati legislative, Economie

Numarul comerciantilor obligati sa accepte plati cu cardul va creste in cazul in care un poiect legislativ adoptat de senatori va fi trece si de Camera Deputatilor. Este documentul prin care se stabileste faptul ca agentii economici care cumpara marfuri in cantitati mari sau cele care desfasoara activitati de prestari servicii si care realizeaza anual o cifra de afaceri de cel putin 10.000 de euro vor avea obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cele de credit. Nu este singura impunere din actul normativ, care mai stabileste ca agentii economici vor putea acorda clientilor, la cerere, un avans in numerar care sa nu depaseasca suma de 100 de lei.

Cele doua masuri apar in proiectul de lege pentru modificarea art. 1 alin. (3) si (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata. Primul pas pentru intrarea in vigoare a fost deja facut: propunerile au fost adoptate de Senat, insa pentru a se transforma in lege trebuie sa fie votate si de Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa extinde sfera comerciantilor care au obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile, introdusa din 2017 pentru comerciantii cu amanuntul ce realizeaza anual o cifra de afaceri de cel putin 10.000 de euro.

Astfel, potrivit proiectului, o astfel de obligatie va reveni si firmelor care desfasoara comert cu ridicata sau activitati de prestari servicii, in acelasi context de mai sus: plafonul cifrei de afaceri sa sara de 10.000 de euro intr-un an.

Practic, obligatia de a pune la dispozitia clientilor posibilitatea platii cu cardul pentru comerciantii de mai sus a fost introdusa de senatorii din Comisia buget-finante, in vederea aplicarii unui tratament egal si pentru a oferi cumparatorilor posibilitatea de a utiliza pe o scara cat mai larga mijloacele moderne de plata.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.