Decizie istorica: BNR a redus rata dobanzii de politica monetara

Decizie istorica: BNR a redus rata dobanzii de politica monetara
vineri, 29 mai 2020 Finante si contabilitate

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, incepand cu data de 2 iunie.

Nu este singura rata a dobanzii reduse. Astfel, BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, si a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 2,25% pe an, de la 2,50% pe an. Totodata, BNR a decis pastrarea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

BNR a precizat si ca va continua efectuarea de operatiuni repo si cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara.

‚Economia globala si perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major si de incertitudinile fara precedent generate de pandemia de coronavirus, impreuna cu masurile restrictive aplicate de autoritati in scopul limitarii extinderii ei. In vederea amortizarii lor, numeroase banci centrale din economiile avansate si cele emergente, incluzand BCE si bancile centrale din regiune, au luat masuri de relaxare a conduitei politicii monetare si de ameliorare a conditiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobanzilor de politica monetara, cumparari de active financiare si furnizare de lichiditate prin operatiuni reversibile, chiar si pe termen lung. La randul sau, Banca Nationala a Romaniei a reactionat prompt in acest context, Consiliul de administratie al BNR adoptand in sedinta de urgenta convocata in data de 20 martie un pachet de masuri menit sa atenueze impactul economic al pandemiei, dar si sa consolideze lichiditatea din sistemul bancar, in vederea functionarii fluente a pietei monetare si a altor segmente ale pietei financiare, precum si a finantarii in bune conditii a economiei reale si a sectorului bugetar.

Conform BNR, acesta a inclus reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, pana la 2% si ingustarea coridorului ratelor dobanzilor facilitatilor permanente la ą0,5 puncte procentuale, de la ą1 punct procentual, implicand mentinerea neschimbata a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, si scaderea cu un punct procentual a ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare, la 2,50%. Totodata, s-a decis efectuarea de operatiuni repo in vederea furnizarii de lichiditate institutiilor de credit, precum si cumpararea de titluri de stat in lei de pe piata secundara.

Pe plan intern, impactul economic sever al pandemiei de coronavirus - de natura sa provoace o turnura abrupta in cursul economiei romanesti la mijlocul acestui an - a inceput sa fie reflectat de cele mai recente date statistice.

„Rata anuala a inflatiei IPC a ramas constanta in luna martie, la 3,05%, pentru ca in aprilie sa coboare la 2,68% (de la 4% in luna decembrie 2019). Scaderea acesteia fata de decembrie 2019 a fost determinata de efecte de baza dezinflationiste si de declinul accentuat al pretului petrolului, alaturi de eliminarea supraaccizei la carburanti. Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice) a tins insa sa creasca usor pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, contrar previziunilor, ajungand in aprilie la 3,7%, de la 3,66% in luna decembrie 2019. Evolutia este atribuibila unor schimbari in structura consumului survenite in contextul masurilor de distantare sociala, asociate si cu probabile sincope si cresteri de costuri aparute in lanturile de productie si aprovizionare, suprapuse presiunilor inflationiste persistente pe partea cererii si a costurilor salariale", conform BNR.

Rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum au scazut pana la 3,7% in luna martie si 3,6% in luna aprilie, de la valorile de 3,8% si, respectiv, 3,9%, inregistrate in intervalul decembrie 2019 -februarie 2020.

Potrivit datelor preliminare, cresterea economica a decelerat vizibil in trimestrul I 2020 - la 2,7%, de la 4,3% in trimestrul anterior -, chiar daca in primele doua luni ale anului a ramas deosebit de robusta. In acelasi timp, deficitul balantei comerciale si-a accelerat considerabil cresterea, pe fondul unui declin mai ridicat al exporturilor comparativ cu cel al importurilor de bunuri si servicii. Drept consecinta, dinamica deficitului de cont curent s-a reamplificat, in pofida imbunatatirii balantelor veniturilor primare si secundare.

Conditiile de pe piata financiara s-au ameliorat ulterior adoptarii deciziilor de politica monetara si dupa depasirea la finele lunii martie a varfului tensiunilor generate de criza COVID-19. Principalele cotatii ale pietei monetare interbancare au cunoscut o ajustare descendenta semnificativa in ultima decada a lunii martie si au continuat apoi sa coboare treptat, iar randamentele titlurilor de stat in lei s-au redus progresiv, in conditiile volumului sporit de lichiditate injectat de BNR prin intermediul operatiunilor repo efectuate pe baze bilaterale si prin cumparari de titluri de stat in lei de pe piata secundara. Totodata, cursul de schimb leu/euro si-a atenuat fluctuatiile, osciland intr-un interval restrans, inclusiv in conditiile unei ameliorari a sentimentului pietei financiare internationale.

Activitatea de creditare a ramas relativ intensa in martie, pentru ca in aprilie sa resimta efectele crizei pandemice. Astfel, stocul de credite acordat sectorului privat s-a contractat usor, dinamica lui anuala scazand la 5,7%, de la 6,9% in luna anterioara.

Ponderea in total credit a componentei in lei s-a redus usor, la 67,1% de la 67,6% in decembrie 2019.

In sedinta de vineri, pe baza evaluarilor si a datelor disponibile in acest moment, dar si a incertitudinilor extrem de ridicate, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an de la 2,0% pe an incepand cu data de 2 iunie 2020; totodata, a decis reducerea la 1,25% pe an, de la 1,50% pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit, si la 2,25% pe an de la 2,50% pe an a ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard).

De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit. In conditiile unui deficit de lichiditate pe piata monetara, Consiliul de administratie al BNR a hotarat continuarea efectuarii de operatiuni repo si a cumpararii de titluri de stat in lei de pe piata secundara, cu pastrarea stabilitatii pe piata financiara. Concomitent, se va urmari mentinerea rezervelor internationale, inclusiv a celor valutare, la un nivel optim.

Conform sursei citate, deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile si in conditiile pastrarii stabilitatii financiare.

"Avand in vedere gradul ridicat de incertitudine a evolutiilor economice si financiare, se mentine decizia Consiliul de administratie al BNR privind suspendarea calendarului sedintelor de politica monetara anuntat anterior, urmand ca sedintele pe probleme de politica monetara sa aiba loc ori de cate ori va fi necesar", se mai spune in raport.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.