Decizie oficiala: Limitarea adaosului comerciala la alimentele de baza a fost prelungita

Decizie oficiala: Limitarea adaosului comerciala la alimentele de baza a fost prelungita
marţi, 31 octombrie 2023 Noutati legislative

Guvernul a dat unda verde actului legislativ care extinde cu 90 de zile restrictionarea adaosului comercial pentru anumite alimente esentiale si include produse noi in lista deja stabilita.

„Avand in vedere ca urmeaza perioada de iarna, cand cheltuielile cu utilitatile in locuinte si gospodarii cresc, si, tinand cont de faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna nevoia de consum creste, iar bugetul destinat cumparaturilor vizeaza cu preponderenta achizitia de alimente, pentru a veni in intampinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesara extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr. 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o noua perioada de 90 de zile", anunta MADRPRES.

Modificarea la OUG nr. 67/2023 include adaugarea urmatoarelor produse la lista existenta: carne tocata, usturoi, orez, bulion de rosii, cozonac, margarina, drojdie, smantana si pere.

In plus, noul act legislativ stabileste reguli pentru produsele agricole si alimentare care sosesc pe teritoriul Romaniei fara a fi supuse unui proces de procesare sau abatorizare. Pentru acestea, adaosul comercial nu va depasi 5% peste pretul de achizitie, adaugandu-se si cheltuielile directe si indirecte conform Ordinului ministrului Finantelor nr. 1.826 din 22 decembrie 2003. Aceasta se refera la produse ca ulei, zahar, faina, malai, carnea de porc, pui si vita, atunci cand cantitatea depaseste 5 kg sau 5 l.

Noua Ordonanta de Urgenta clarifica masura de a plafona comisionul de decontare la un maxim de 2%, ce poate fi perceput comerciantilor de entitatile care emit tichete de masa, cadou si sociale. Aceasta include si tichetele emise prin Programul "Sprijin pentru Romania", indiferent daca sunt in format electronic sau fizic, si indiferent de natura lor. Conform acestor actualizari, reglementarea se aplica tuturor produselor agricole si alimentare achizitionate cu aceste tichete, nu doar celor specificate in anexa ordonantei.

MADR a subliniat ca implementarea acestei masuri temporare, destinata contracararii cresterii preturilor la anumite produse agricole si alimentare prin restrictionarea adaosurilor comerciale pentru 90 de zile, a contribuit la reducerea preturilor si a sporit capacitatea de cumparare a cetatenilor.

Mai mult, Ordonanta de Urgenta nr. 67/2023 a devenit efectiva din 1 august 2023.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.