unioncont.ro Web analytics

Declaratia Unica, aprobata prin Ordonanta de Urgenta

Declaratia Unica, aprobata prin Ordonanta de Urgenta
joi, 15 martie 2018 Noutati legislative

Romanii au timp pana pe 15 iunie sa depuna declaratia unica, in care sunt comasate sapte declaratii fiscale, printre care Formularul 600. Totodata, Guvernul Dancila a decis ca obligatiile fiscale aferente drepturilor de autor urmand sa fie retinute la sursa.

„Aceasta ordonanta de urgenta schimba fundamental acest mecanism. Trecem de la un sistem cu sapte declaratii pentru persoanele fizice la o singura declaratie unica. In primul rand, schimbam alte chestiuni legate de modalitatea de plata - nu mai sunt patru plati anticipate, ci o singura plata, o singura data de depunere, anume 15 iulie in acest an (fiind un an in care facem o tranzitie de la sistemul anterior la noul mecanism de declarare a contributiilor), iar din anul urmator sa fie 15 martie. Acest mecanism este un pas important in reforma Fiscului, pentru ca este vorba de simplificare, de trecere la un nou sistem - nu pe hartie, ci online, mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii sa depuna online", ministrul de Finante, Eugen Teodorovici

Cei care isi vor achita anticipat obligatiile fiscale vor primi o reducere de maximum 10%, cinci procente pentru depunerea online a declaratii si alte cinci procente daca face o plata anticipata pentru veniturile estimate pentru anul in curs pana la final de an.

"Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii sa depuna aceasta declaratie unica in sistemul online si pentru acest lucru acordam o reducere de 5% a obligatiilor de plata fata de stat. Mai mult, daca se face o plata anticipata pentru veniturile estimate in anul in curs, pana la final de an, pana pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea in total 10% reducere pentru obligatiile fata de stat, daca depune online si plata e anticipate", a afirmat Teodorovici.

Totodata, seful Finantelor a anuntat ca in privinta obligatiile fiscale aferente drepturilor de autor s-a decis ca acestea sa fie retinute la sursa.

„Pentru drepturile de autor am mers pe ideea stopajului la sursa si scutirea - pentru cei care sunt si salariati - a obligatiilor de plata pentru contributiile de sanatate si pentru cele sociale. Este o abordare care anii trecuti a mai fost, e o abordare normala si de bun augur pentru cei vizati de acest nou mecanism", a mai spus Teodorovici.

Foto: gov.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.