Deficit bugetar a ajuns la 1,69 miliarde de lei

Deficit bugetar a ajuns la 1,69 miliarde de lei
vineri, 25 februarie 2022 Economie

Executia bugetului general consolidat in luna ianuarie 2022 s-a incheiat cu un deficit de 1,69 miliarde de lei in scadere fata de deficitul de 3,69 miliarde de lei inregistrat in luna ianuarie 2021, potrivit informatiilor publicate de Ministerul Finantelor.

Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a inregistrat o scadere cu 0,18 puncte procentuale, de la 0,31% din PIB in ianuarie 2021 la 0,13% din PIB in prima luna din 2022.

Evolutia deficitului bugetar in ianuarie este explicata de cresterea veniturilor totale cu 25% (an/an), in timp ce cheltuielile bugetare au inregistrat un avans de 16,1% (an/an).

Veniturile bugetului general consolidat au insumat 36,49 miliarde de lei in ianuarie 2022, cu 25% peste nivelul incasat in luna similara a anului trecut. Aceasta evolutie favorabila a fost influentata preponderent de avansul veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, contributiilor de asigurari si al altor impozite si taxe pe bunuri si servicii.

Incasarile din impozitul pe salarii si venit au totalizat 2,66 miliarde de lei in ianuarie, consemnand o crestere de 9,4% (an/an), sustinuta de sporul incasarilor din impozitul pe dividende (+19,8%), respectiv Declaratia unica (+11,2%). Totodata, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 7,2%, insa sub evolutia fondului de salarii din economie (+8,8%).

Contributiile de asigurari au inregistrat 11,4 miliarde de lei in ianuarie, in crestere cu 10,2% (an/an), evolutie superioara dinamicii fondului de salarii din economie, subliniaza MF.

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 0,28 miliarde de lei, in scadere cu 16,1% (an/an), pe fondul incasarilor mai reduse din impozitul pe profit de la agentii economici (-11,2% an/an).

Incasarile nete din TVA au insumat 9,56 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 58% (an/an), determinata preponderent de evolutia favorabila a bazei macroeconomice relevante.

Veniturile din accize au totalizat 3,82 miliarde de lei in luna ianuarie, in crestere cu 13,0% (an/an). In structura, se remarca o dinamica de 22,0% in cazul incasarilor din accizele pentru produsele energetice - sustinuta si de majorarea accizei cu 3,6% incepand cu 1 ianuarie 2022, respectiv un avans de 7,6% al incasarilor din accizele pentru produse din tutun.

Veniturile nefiscale au fost de 4,65 miliarde de lei, inregistrand o crestere de 50,5% (an/an), determinata in principal de avansul incasarilor din concesiuni si inchirieri (preponderent redevente petroliere), dividende si varsaminte ale veniturilor nete ale BNR. De asemenea, nivelul veniturilor nefiscale este determinat si de inregistrarea sumelor din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, potrivit prevederilor art.10, alin.(1), lit.d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2011.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 1,30 miliarde de lei in ianuarie, in scadere cu 25,2% (an/an).

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 38,17 miliarde de lei au crescut in termeni nominali cu 16,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au inregistrat o crestere cu 0,1 puncte procentuale de la 2,8% din PIB in luna ianuarie 2021 la 2,9% din PIB in luna ianuarie 2022.

Cheltuielile de personal au insumat 9,25 miliarde de lei, in crestere cu 1,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal au reprezentat 0,7% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost 4,32 miliarde de lei, in crestere cu 11,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. O crestere se reflecta la bugetele locale, respectiv 22,0% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, precum si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 7,2%. In principal, conform datelor comunicate de ordonatorii principali de credite, 0,38 miliarde de lei din total bunuri si servicii reprezinta plati pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu coronavirusul SARS-CoV-2, precum si plata pentru vaccinuri impotriva Covid -19.

Cheltuielile cu dobanzile au fost de 1,7 miliarde de lei. Comparativ cu luna ianuarie 2021, in prima luna din acest an platile de dobanzi aferente portofoliului de datorie publica s-au majorat cu 1,1 miliarde de lei in contextul general de crestere a ratelor de dobanda si a inflatiei manifestate in special cu a doua parte a anului 2021 atat pe plan intern cat si international. Astfel, circa 450 milioane de lei din platile de dobanzi pentru datoria publica interna reprezinta discount-uri aferente titlurilor de stat emise in anii anteriori la dobanzi mai reduse si care au fost redeschise in cursul lunii ianuarie 2022.

Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 17,95 miliarde de lei in crestere cu 29,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2022, a punctului de pensie cu 10%, respectiv de la 1.442 lei la 1.586 lei, a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari (pensia minima) de la 800 lei la 1.000 lei, de acordarea unui ajutor financiar pentru pensionarii sistemului public de pensii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel incat toti cei care se incadreaza in aceasta categorie sa aiba un venit de 2.200 de lei, in luna ianuarie 2022, precum si de acordarea celei de-a 13-a indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati.

Cheltuielile cu subventiile au fost de 0,61 miliarde de lei, in principal aceasta suma reprezentand subventii pentru transportul de calatori, precum si pentru sprijinirea producatorilor agricoli.

Alte cheltuieli au fost de 0,4 miliarde de lei, reprezentand, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 1,25 miliarde de lei. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 1,45 miliarde de lei. Se observa o crestere a ponderii investitiilor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea reprezentand 73,1% din totalul cheltuielilor pentru investitii in timp ce cheltuielile de investitii din resurse interne au inregistrat o diminuare.

Comparativ cu luna ianuarie 2021, in ianuarie 2022 cheltuielile cu investitiile s-au diminuat in special ca urmare a reducerii investitiilor finantate din resurse interne, pe fondul evolutiei economiei romanesti afectata de situatia medicala, de cresterea preturilor produselor energetice si a unor materii prime, a pretului materialelor de constructie, a cheltuielilor de transport, cea mai mare diminuare inregistrandu-se in principal la unitatile administrativ teritoriale.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.