unioncont.ro Web analytics

Deficitul a fost de 1,76% din PIB

Deficitul a fost de 1,76% din PIB
vineri, 30 august 2019 Economie

In primele sapte luni din 2019, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 18,14 miliarde de lei, respectiv 1,76% din PIB, in scadere cu 0,2 % din PIB fata de primul semestru, conform informatiilor publicate de Ministerul Finantelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat erau la finele lui iulie in suma de 180,1 miliarde lei, reprezentand 17,5% din PIB, comparativ cu 17% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut.

Procentual, veniturile au fost cu 12% mai mari, respectiv o crestere de 19,2 miliarde lei, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.

„S-au inregistrat cresteri, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent in cazul incasarilor din contributii de asigurari (+16,6%, respectiv o crestere de 9,2 miliarde lei), impozit pe profit (+15,9%, respectiv o crestere de 1,6 miliarde lei), TVA (+12%, respectiv o crestere de 3,8 miliarde lei ), accize (+8,8%, respectiv o crestere de 1,4 miliarde lei), venituri nefiscale (+7,7%, respectiv o crestere de 1,3 miliarde lei)" conform sursei citate.

Incasarile din contributiile de asigurari au fost influentate de cresterea efectivului de salariati din economie, a castigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar si de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12% fata de realizarile aceleiasi perioade a anului 2018, ajungand la o valoare de 35,7 miliarde lei.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 6,8%, respectiv o crestere de 0,3 miliarde lei.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor cu 112,1% la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au fost de 8,8 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in suma de 198,2 miliarde lei, cu 14,7% mai mari fata aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile de personal cu crescut cu 21,5%, avansul fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-a majorat cu 14% fata de primele sapte luni ale anului precedent. Cresteri semnificative s-au inregistrat atat la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, dar si la bugetul de stat. S-a inregistrat, de asemenea, o crestere a cheltuielilor cu subventiile cu 12,8%.

Si cheltuielile cu asistenta sociala au crescut, cu 11,1%, fiind influentate, in principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungand de la 1.000 lei la 1.100 lei, de cresterea nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 15,8 miliarde lei, cu 4,9 miliarde mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.