
Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la 2,28% din PIB in primul trimestru din 2025, in crestere fata de nivelul de 2,04% consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. Aceasta evolutie reflecta o presiune tot mai accentuata asupra finantelor publice, intr-un context marcat de cheltuieli ridicate si venituri sub asteptari.
'Executia bugetului general consolidat in primele trei luni ale anului 2025 s-a incheiat cu un deficit de 43,66 miliarde lei, respectiv 2,28% din PIB fata de deficitul de 35,88 miliarde lei, respectiv 2,04% din PIB aferent celor trei luni ale anului 2024', potrivit informatiilor oferite de MF.
Dupa ce, la finalul lunii februarie 2025, deficitul bugetar ajunsese la 30,24 miliarde de lei (1,58% din PIB), executia bugetara din primul trimestru al anului arata o adancire a dezechilibrului fiscal. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor, veniturile totale incasate in perioada ianuarie-martie au insumat 141,32 miliarde de lei, in crestere cu 6,9% fata de perioada similara din 2024, pe fondul avansului veniturilor curente — in special al impozitului pe salarii si venit, contributiilor de asigurari, accizelor si veniturilor nefiscale.
Pe de alta parte, incasarile nete din TVA au scazut cu 2,7% fata de anul precedent, influentate de rambursari mai mari si de un efect de baza ridicat. De asemenea, fondurile europene atrase au inregistrat un recul, ceea ce a dus la o diminuare a ponderii veniturilor totale in PIB cu 0,12 puncte procentuale, chiar daca veniturile curente au crescut ca pondere cu 0,11 puncte procentuale.
Un avans semnificativ s-a inregistrat in cazul impozitului pe salarii si venit, care a totalizat 15,11 miliarde de lei (+31,3% fata de T1 2024), impulsionat de incasarile din impozitul pe dividende (+133,3%), ca urmare a distribuirii dividendelor din anul anterior. De asemenea, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 20,6%, depasind ritmul de crestere al fondului total de salarii, ca urmare a eliminarii facilitatilor fiscale din mai multe domenii economice.
Contributiile de asigurari sociale au insumat 49,8 miliarde de lei, in crestere cu 10,4% anual, insa sub dinamica fondului de salarii, evolutie influentata de majorarea transferului efectiv catre Pilonul II de pensii (5,2 miliarde lei, fata de 3,8 miliarde lei in perioada similara din 2024).
"Contractia acestor incasari poate fi explicata atat de avansul restituirilor de TVA (+21,0%), fata de nivelul rambursat in aceeasi perioada a anului trecut (8,29 miliarde lei in ianuarie-martie 2025, comparativ cu 6,85 miliarde lei in ianuarie-martie 2024), cat si de un efect de baza ridicat", conform Ministerului Finantelor.
In primele trei luni din 2025, veniturile statului din accize au atins 10,03 miliarde de lei, inregistrand o crestere anuala de 12,5%, potrivit datelor comunicate de Ministerul Finantelor. Evolutia a fost sustinuta in principal de majorarea cu 20,5% a incasarilor din accizele pentru produse energetice, in timp ce accizele aplicate produselor din tutun au crescut cu un ritm mai moderat, de 5,7%. Autoritatile subliniaza ca incasarile lunare din accize pot fluctua semnificativ, in functie de politica de antrepozitare fiscala a operatorilor economici.
Pe segmentul veniturilor nefiscale, statul a colectat 12,35 miliarde de lei, cu 12,3% mai mult fata de aceeasi perioada din 2024, impulsionate inclusiv de incasarea unei sume de 1,6 miliarde de lei provenita din recuperarea de ajutoare de stat de la Societatea Carpatica Feroviar Romania - S.A. In schimb, sumele rambursate de Uniunea Europeana si donatiile au totalizat 9,2 miliarde de lei, in scadere cu 25,4% fata de perioada similara a anului trecut.
Cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 184,98 miliarde de lei in primul trimestru al anului, in crestere cu 10,1% in termeni nominali fata de aceeasi perioada din 2024. Exprimate ca pondere in PIB, acestea s-au majorat usor, de la 9,55% la 9,67%. Cheltuielile de personal au ajuns la 42,13 miliarde de lei, in crestere cu 15,3% anual si reprezinta 2,2% din PIB, cu 0,1 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in primul trimestru din 2024. Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au cifrat la 22,27 miliarde de lei, marcand un avans de 2,7% fata de perioada similara a anului trecut.
"O crestere se reflecta bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 11,1% pentru decontarea medicamentelor cu si fara contributie personala si a medicamentelor utilizate in programele nationale de sanatate", precizeaza sursa mentionata.
In primele trei luni din 2025, cheltuielile statului cu dobanzile au urcat la 12,5 miliarde de lei, cu aproape 5 miliarde peste nivelul din perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. In paralel, cheltuielile cu asistenta sociala au insumat 63,64 miliarde de lei, marcand o crestere de 12,1% fata de 2024.
Potrivit Ministerului, dinamica accelerata a acestor cheltuieli a fost determinata in principal de recalcularea pensiilor din sistemul public, aplicata incepand cu 1 septembrie 2024, in baza noii Legi a pensiilor. In plus, bugetul a suportat si plati de 825,6 milioane lei pentru compensarea facturilor la energie electrica si gaze naturale.
Statul a alocat 3,18 miliarde de lei pentru subventii, cele mai mari sume fiind directionate catre transportul de calatori, sectorul agricol si schema de sprijin pentru consumatorii noncasnici de energie (455,3 milioane lei).
Alte cheltuieli, in valoare de 4,96 miliarde lei, au inclus burse pentru elevi si studenti, sprijin pentru culte religioase, despagubiri civile si plati aferente titlurilor de restituire emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
In ceea ce priveste proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile, acestea au totalizat 11,6 miliarde de lei, in scadere cu 18,8% fata de primele trei luni din 2024. In schimb, cheltuielile pentru investitii, inclusiv proiectele finantate din surse interne si externe, au crescut cu 11,4%, ajungand la 25,06 miliarde de lei.
Executivul si-a construit bugetul pentru 2025 pe o estimare de crestere economica de 2,5% si un deficit bugetar de 7% din PIB.
Foto: pixabay.com
Adriana Vaduva