Deficitul bugetar a depasit 8 miliarde de lei

Deficitul bugetar a depasit 8 miliarde de lei
vineri, 27 martie 2020 Finante si contabilitate

Deficitul bugetar a ajuns la 8,3 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB in primele doua luni ale anului 2020, a anuntat Ministerul Finantelor Publice. In perioada similara din 2019, executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 5,2 miliarde de lei, respectiv 0,51% din PIB.

Comparativ cu deficitul inregistrat in perioada similara a anului trecut, deficitul pe primele doua luni ale anului 2020 este explicat in principal de majorarea rambursarilor de TVA cu 0,73 miliarde lei (3,22 miliarde lei la 29 februarie 2020, comparativ cu 2,49 miliarde lei la 28 februarie 2019), respectiv cresterea cheltuielilor de investitii cu aproximativ 1,63 miliarde lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si avansurile ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zootehnic in suma de 1,29 miliarde lei.

„Veniturile bugetului general consolidat au insumat 51,28 miliarde lei in intervalul ianuarie - februarie 2020, in crestere cu 9,8% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Potrivit reprezentantilor MFP, acest rezultat reflecta in principal avansul semnificativ al veniturilor bugetare din luna februarie (13,6% an/an). In structura, cele mai importante categorii de venituri - impozitul pe salarii, TVA, accize la produse energetice, contributii de asigurari - au cunoscut o accelerare semnificativa in luna februarie. Exprimate ca pondere in PIB, veniturile bugetare au inregistrat o crestere marginala (0,1 puncte procentuale)" a informat MFP.

Incasarile din impozitul pe venit au inregistrat 4,24 miliarde lei in primele doua luni din 2020 si prezinta o crestere de 16,2% fata de perioada similara a anului trecut.

„In structura, evolutia incasarilor din impozitul pe salarii in ianuarie - februarie (10,1%, an/an) reflecta dinamica fondului de salarii din economie din decembrie 2019 - ianuarie 2020 (10,2%, reprezentand ritmul de crestere al castigului salarial mediu brut de 9,3% si al numarul mediu de salariati de 0,8% an/an). Totodata, se remarca o accelerare a incasarilor lunare din impozitul pe salarii, de la 5% la finele anului trecut, la 8%, respectiv 13% in primele doua luni a.c., desi avansul castigului salarial mediu brut a incetinit constant in ultimele luni. In plus, comparativ cu perioada similara a anului trecut, scutirea de la plata impozitului pe venit a salariatilor din domeniul constructiilor si sectoarele industriale conexe a generat un impact negativ asupra ritmului incasarilor din luna ianuarie 2020", conform sursei citate.

In ceea ce priveste celelalte categorii ale impozitului pe venit, cresteri semnificative au inregistrat veniturile din dividende (38,3%) si veniturile din pensii (42,8%) in conditiile majorarii punctului de pensie de la 1 septembrie 2019.

Contributiile de asigurari au totalizat 19,56 miliarde lei in primele doua luni ale anului 2020, cu 11,2% peste nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Similar evolutiei impozitului pe salarii, contributiile sociale au inregistrat o accelerare de la 8,5% in decembrie 2019 la 10% in ianuarie 2020, respectiv 12,5% in luna februarie 2020 (an/an).

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, contributiile sociale au fost influentate negativ in luna ianuarie 2020 de scutirea salariatilor din domeniul constructiilor si sectoarele industriale conexe de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate si de reducerea contributiei asiguratorii in munca datorate (potrivit OUG nr. 114/2018), si in luna februarie 2020 ca urmare a modificarii bazei de calcul a CAS si CASS datorata pentru salariatii cu contract individual de munca cu timp partial (impact negativ de cu circa 82 milioane lei).

Incasarile din TVA au insumat 11,52 miliarde in primele doua luni ale anului 2020, in crestere cu 6,7% fata de cele inregistrate in perioada similara a anului 2019.

In perioada analizata, s-a constatat o dinamica in crestere a veniturilor brute din TVA exclusiv restituiri, de 11,4%, an/an (12,2% in luna februarie), in linie cu dinamica bazei macroeconomice relevante - cifra de afaceri in comert, servicii si industrie, de 11% (an/an). De asemenea, restituirile din TVA au fost cu 29,4% mai mari fata de cele inregistrate anul trecut (3,2 miliarde lei in ianuarie - februarie 2020, fata de 2,5 miliarde lei in ianuarie - februarie 2019).

Veniturile din accize au totalizat 5,03 miliarde lei in perioada mentionata, mai mult cu 11,3% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Veniturile din accize pentru produse energetice au accelerat in luna februarie la 12,7%, an/an (+10,8% ianuarie - februarie), in conditiile in care nivelul accizei pentru carburanti a fost diminuat la inceputul acestui an cu 13% la benzina fara plumb, respectiv 14,3% la motorina. Veniturile din accizele pentru produsele din tutun au inregistrat un avans de 11,4% (an/an), sustinut de majorarea nivelului accizei la tigarete cu 4,2%.

Pe de alta parte, veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor au insumat 0,72 miliarde lei, in crestere cu 24,6% comparativ cu primele doua luni ale anului 2019. Evolutia acestor incasari a fost sustinuta de avansul de 45,4% al veniturilor din taxele pe jocurile de noroc. Veniturile nefiscale au inregistrat 3,74 miliarde lei in primele doua luni ale anului 2020, in crestere cu 9,4% fata de incasarile din aceeasi perioada din 2019. Dinamica a fost sustinuta de evolutia veniturilor din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (21,6% an/an) si a veniturilor din dobanzi (154,3%, an/an). Dinamica pozitiva a acestor venituri a fost atenuata de varsamintele din veniturile nete ale BNR efectuate in luna februarie 2020, in scadere cu 34,5% fata de cele efectuate in luna februarie 2019.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 2,4 miliarde lei in primele doua luni ale anului 2020, in crestere cu 2,7% fata de perioada similara a anului trecut.

In ceea ce priveste cheltuielile bugetului general consolidat, acestea au fost in suma de 59,58 miliarde lei (5,2% din PIB) si s-au apreciat in termeni nominali cu 14,8% fata de aceeasi luna a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au inregistrat o crestere cu 0,3 puncte procentuale de la 4,9% din PIB in 2019 la 5,2% din PIB in 2020.

Cheltuielile de personal au insumat 17,32 miliarde lei, in crestere cu 9,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reflectandu-se majorarile salariale, indemnizatia de hrana, atat cele aplicate incepand cu 1 ianuarie 2019, acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cat si majorarile salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal si-au mentinut ponderea la nivelul de 1,5% din PIB.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au fost de 7,47 miliarde lei, in crestere cu 13,9% fata de anul precedent. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile fata de medie s-au inregistrat la nivelul bugetelor locale, precum si la bugetul fondului national unic de sanatate. Aceasta crestere a fost determinata de valori mai mari ale deconturilor din sectorul sanatate pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat si pentru decontarea serviciilor medicale in ambulatoriu.

Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 22,18 miliarde lei in crestere cu 16% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie, incepand cu 1 septembrie 2019, cu 15%, respectiv de la 1.100 lei la 1.265 lei, a indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata cu 10%, majorarea alocatiilor de stat pentru copii incepand cu 1 mai 2019, precum si indexarea acestora cu rata inflatiei din anul 2019, incepand cu 1 ianuarie 2020. De asemenea, este inclusa devansarea sumei de 1,4 miliarde lei pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna februarie care se distribuie prin Posta Romana.

Cheltuielile cu subventiile au fost de 1,994 miliarde lei, de peste 2,5 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, crestere determinata, in principal, de subventiile din sectorul agricol, respectiv de acordarea in avans a ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal si zootehnic.

Totodata, cheltuielile cu alte transferuri au inregistrat 3,1 miliarde lei, fiind in scadere cu 12,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Alte cheltuieli, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, precum si alte despagubiri civile, acestea au insumat 0,86 miliarde lei.

Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 2,79 miliarde lei, cu 8,7% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, iar cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 3,2 miliarde lei, de peste doua ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului anterior.

In cadrul bugetului general consolidat, majorarile apar la bugetul de stat si la bugetele locale atat din fonduri nationale, cat si aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.