Deficitul bugetar, in crestere

Deficitul bugetar, in crestere
miercuri, 18 noiembrie 2020 Economie

Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetara care va fi adoptata in perioada urmatoare, potrivit ministrului Finantelor, Florin Citu.

„Ministerul Finantelor Publice propune o rectificare bugetara, pentru anul 2020, cu un deficit bugetar de 9,1% din Produsul Intern Brut, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contractie economica de 4,2% pentru acest an. La inceputul anului era in buget o estimare a cresterii de 4,2%, acum ne aflam la o contractie de 4,2%. Este o diferenta de 8 procente care se vede bineinteles si in deficit, care se majoreaza cu 5 miliarde de lei", a anuntat Citu miercuri, intr-o conferinta de presa.

Potrivit ministrului Finantelor, majorarea deficitului este generata, in principal, de neincasarea unei sume de 4,2 miliarde de lei in ultima parte a anului ca urmare a deciziei de esalonare a datoriilor pe care companiile le-au acumulat din martie pana in octombrie 2020.

„Neincasarea vine din decizia ca aceia care au acumulat datorii in perioada de la inceputul starii de urgenta pana in 25 octombrie sa poata reesalona pe urmatoarele 12 luni. Estimam ca in urma acestor decizii nu vom incasa acesti bani, dar sunt bani care raman la companii, sunt bani care raman in economie", a explicat seful de la Finante.

Referitor la cea de-a treia rectificare din acest an, ministrul Citu a precizat ca vor creste cheltuielile bugetului general consolidat si a enumerat printre prioritati sanatatea, asistenta sociala, educatia si investitiile.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finantelor, Bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale si de Sanatate se va suplimenta cu suma de 1,1 miliarde de lei, iar la Ministerul Dezvoltarii sumele alocate in plus sunt de un miliard de lei, pentru facturi in Programul National de Dezvoltare Locala. De asemenea, va fi alocata o suma de 1,1 miliarde de lei pentru subventii in agricultura din fonduri externe nerambursabile si o alta de 160 milioane de lei pentru despagubirea producatorilor agricoli din sectorul vegetal afectat de seceta. Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului va fi suplimentat cu 1,2 miliarde de lei.

Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat se suplimenteaza cu circa 1,8 miliarde de lei pentru acoperirea sumelor necesare recalcularii pensiilor si a masurilor active aprobate pentru combaterea efectelor negative create de pandemia Covid 19 (somaj tehnic, masura prin care se plateste 41,5% din salariul brut al angajatului si munca flexibila).

Veniturile bugetului consolidat sunt estimate, la finalul acestui an, la aproximativ 337 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298 miliarde de lei sau 28,4% din PIB din economie si 32 miliarde de lei din fonduri nerambursabile.

„Atat veniturile bugetului general consolidat cat si cele din economie sunt mai mari decat veniturile bugetului de anul trecut. In perioada de criza, in care economia are o contractie de 4,2%, am reusit incasari si estimam pentru finalul anului venituri bugetare mai mari decat anul trecut intr-o perioada in care economia crestea. Am fost foarte atenti pentru a ne plati facturile la timp in tot acest an", a subliniat Florin Citu.

Potrivit sefului finantelor, anul viitor deficitul bugetar va scadea la 7% din PIB.

Foto: www.mfinante.gov.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.