unioncont.ro Web analytics

Deficitul bugetului general a crescut la 14,97 miliarde de lei

Deficitul bugetului general a crescut la 14,97 miliarde de lei
vineri, 27 iulie 2018 Economie

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns in iunie la 14,97 miliarde de lei, aproape s-a dublat fata de 8,14 miliarde de lei in primele cinci luni al acestui an conform informatiilor oferite de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

„Conform datelor operative, executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale anului 2018 s-a incheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei, respectiv 1,61% din PIB, comparativ cu tinta de deficit programata pentru aceasta perioada de 2,21% din PIB", potrivit sursei citate.

In perioada ianuarie - iunie 2018, fata de perioada similara din 2017, veniturile bugetului general consolidat au urcat cu 12,6% in termeni nominali, la 132,04 miliarde lei, si au reprezentat 14,2% din PIB. Cresteri importante s-au consemnat la incasarile din contributiile sociale (plus 36,8%), pe fondul transferului in sarcina angajatului, in timp ce incasarile din impozitul pe venit au coborat cu 21,5%, in urma scaderii la 10% a cotei de taxare.

Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+36,8%) si din veniturile nefiscale (+13%). "Incepand cu luna februarie, incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile
legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017", precizeaza MFP.

In luna iunie 2018 se constanta o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, care s-au majorat cu 15,6% fata de luna iunie 2017, ajungand la o valoare de 26,77 miliarde lei pe primele sase luni, ceea ce reprezinta o crestere cu 5,9% fata de perioada similara a anului precedent.

Veniturile din accize au fost in suma de 13,13 miliarde lei (1,4% din PIB) cu 9,9% mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent.

De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 5,9% fata de aceeasi perioada a anului 2017.

S-au inregistrat scaderi ale incasarilor din impozitul pe salarii si venit cu 21,5% pe fondul reducerii, incepand cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura care s-a reflectat in incasari incepand cu luna februarie 2018.

De asemenea, se inregistreaza o diminuare cu 26,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati ca urmare a aplicarii OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate sunt de 6,9 miliarde lei cu 22,8% mai mari decat cele incasate in anul 2017 in aceeasi perioada.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 147,01 miliarde lei, cu 19% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, pe fondul avansului cu 24,4% a cheltuielilor de personal.

Cheltuielile de personal sunt cu 24,4% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.

Totodata, cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 9,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Cresteri semnificative se inregistreaza atat la bugetele locale, cat si la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si la bugetele institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii bugetare.

Subventiile sunt mai mari cu 4,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, mentinandu-se la acelasi nivel ca procent din Produsul Intern Brut, respectiv 0,4%.

Dobanzile sunt cu 21,7% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, respectiv 0,8% din PIB, avandu-se in vedere cumularea datelor de plata a dobanzilor aferente mai multor titluri de stat de tip benchmark.

Cheltuielile cu asistenta sociala au crescut fata de anul precedent cu 13,9%, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungand la 1.000 lei, si de devansarea sumei (1,3 miliarde lei) pentru plata a 50% din cheltuielile cu pensiile pentru luna iulie care se distribuie prin C.N. Posta Romana, precum si majorarea si modificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului si stimulentul de insertie.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si pe cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 9,1 miliarde lei, de 1,5 ori mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Foto:pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.