Deficitul de cont curent s-a depasit cu aproape 80% in 2024

Deficitul de cont curent s-a depasit cu aproape 80% in 2024
miercuri, 20 martie 2024 Economie

Inceputul anului 2024 marcheaza provocari semnificative pentru economia Romaniei pe scena externa, cu o crestere notabila atat a datoriei externe cat si a deficitului de cont curent. Datele publicate recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica o escaladare a datoriei externe totale cu 4,314 miliarde euro in ianuarie, atingand un nivel alarmant de 173,126 miliarde euro.

Aceasta evolutie subliniaza o dependenta tot mai mare a economiei romanesti fata de sursele externe de finantare, punand in lumina vulnerabilitatile ce pot impacta capacitatea de plata a datoriilor pe termen mediu si lung. Avansul datoriei externe semnaleaza o nevoie urgenta de ajustare a politicii economice interne pentru a gestiona eficient gradul de indatorare.

In paralel cu situatia datoriei externe, Romania se confrunta cu o deteriorare accentuata a deficitului de cont curent. Acesta a inregistrat o crestere de 78,7% in luna ianuarie, ajungand la 1,358 miliarde euro, ceea ce reflecta un decalaj crescut intre importuri si exporturi si scoate in evidenta provocarile legate de competitivitatea externa a tarii.

Expansiunea deficitului de cont curent si cresterea datoriei externe sunt semnale de alarma care cer o atentie sporita din partea factorilor de decizie. Ele pot avea repercusiuni pe termen lung asupra stabilitatii macroeconomice si necesita abordari strategice pentru echilibrarea balantei comerciale, stimularea exporturilor si optimizarea structurii datoriei externe.

Este vital ca Romania sa isi intareasca pozitia pe piata internationala si sa isi diversifice parteneriatele economice, in scopul de a diminua vulnerabilitatile externe si de a sustine o crestere economica durabila in viitor.

"Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 1.358 milioane euro, comparativ cu 760 milioane euro in luna ianuarie 2023. In structura acestuia, balanta bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 229 milioane euro, balanta serviciilor a inregistrat un excedent mai mic cu 351 milioane euro, balanta veniturilor primare a inregistrat un deficit de 376 milioane euro comparativ cu un excedent de 27 milioane euro in luna ianuarie 2023, iar balanta veniturilor secundare a inregistrat un excedent mai mic cu 72 milioane euro", conform sursei citate.

In contextul economic actual, datele emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ofera o perspectiva detaliata asupra evolutiei datoriei externe a Romaniei la inceputul anului 2024. Analiza acestei situatii dezvaluie aspecte importante legate de structura si sustenabilitatea datoriei tarii noastre pe piata internationala.

Datoria externa pe termen lung a Romaniei a inregistrat o crestere de 3,4% in ianuarie 2024 fata de sfarsitul anului 2023, ajungand la 125,244 miliarde euro, ceea ce reprezinta 72,3% din totalul datoriei externe. Aceasta evolutie subliniaza o tendinta de majorare a angajamentelor pe termen lung, aspect care necesita o gestionare prudenta in contextul economic global fluctuant.

Pe de alta parte, datoria pe termen scurt a Romaniei a crescut modest, cu 0,5%, atingand nivelul de 47,882 miliarde euro, sau 27,7% din totalul datoriei externe. Aceasta componenta a datoriei externe reflecta obligatiile imediate ale tarii si constituie un indicator relevant pentru lichiditatea si capacitatea de plata pe termen scurt.

Un alt aspect relevant il reprezinta rata serviciului datoriei externe pe termen lung, care a fost de 11,2% in ianuarie 2024, marcand o scadere semnificativa fata de 17,4% in anul precedent. Aceasta evolutie sugereaza o ameliorare a conditiilor de rambursare a datoriilor pe termen lung, ceea ce poate contribui la o mai buna stabilitate financiara externa.

In ceea ce priveste capacitatea economiei de a sustine importurile, gradul de acoperire a importurilor de bunuri si servicii la 31 ianuarie 2024 a fost de 6,3 luni, in crestere fata de 5,6 luni la sfarsitul anului 2023. Acest indicator reflecta o situatie mai favorabila in capacitatea Romaniei de a face fata angajamentelor externe pe termen mediu.

De asemenea, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR a fost de 99,9% la 31 ianuarie 2024, imbunatatindu-se fata de 97,4% la 31 decembrie 2023. Acest nivel aproape de suta la suta subliniaza o pozitie solida a rezervelor valutare in raport cu obligatiile pe termen scurt, conferind un nivel de siguranta in gestionarea datoriilor externe pe termen scurt.

Datele privind datoria externa a Romaniei la inceputul anului 2024 dezvaluie o serie de evolutii pozitive in ceea ce priveste sustenabilitatea financiara externa. Cresterea datoriei pe termen lung si imbunatatirea indicatorilor de acoperire sunt semne ale unei gestionari prudente in contextul actual, desi provocarile raman in mentinerea acestui echilibru pe termen mediu si lung.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.