Documentatia tehnica SAF-T, publicata de ANAF

Documentatia tehnica SAF-T, publicata de ANAF
sâmbătă, 24 aprilie 2021 Taxe si impozite

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) supune atentiei, in scopul asigurarii pregatirii pentru conformarea cu cerintele de export ale fisierului standard de control fiscal, un set de documente ce detaliaza elementele obligatorii si optionale incorporabile la nivelul noului model declarativ SAF-T.

Demersul se deruleaza in contextul angajamentului institutional de transparentizare a deciziilor cu impact asupra modului de raportare a contribuabilului la ANAF.

Conform ANAF, documentele care pot fi descarcate pentru o analiza aprofundata, sunt: ''SAF-T_Romania_SchemaDefinitionCodes.xlsx'' - descrie intr-un format de organizare tabelara care este structura schemei SAF-T ce urmeaza a fi utilizata in Romania pentru raportarile fiscale SAF-T;

De asemenea, un alt document care poate fi descarcat este ''Romanian_SAF-T_Financial_Schema.xsd'' - descrie schema SAF-T ce urmeaza a fi utilizata in Romania pentru raportarile SAF-T.

Totodata, formatul de descriere este ''XML Schema Definition (XSD)'' si este utila companiilor care dezvolta aplicatii pentru generarea automata a rapoartelor SAF-T. Pe de alta parte, Anexa SAF-T - ''Structura_D.docx'' - contine anexa Declaratiei si descrie toate regulile de validare in formatul propriu ANAF, iar ''SAF-T OECD Schema version 2.0'' - formatul standard OECD.

Reprezentantii institutiei precizeaza ca setul de documente publicat pe portalul www.anaf.ro/Transparenta decizionala, este unul tehnic, iar formatul de expunere a informatiilor la nivelul documentelor elaborate a urmat linia prevazuta de standardul OECD 2.0., datorita faptului ca acesta se adreseaza, in aceasta etapa, dezvoltatorilor de sisteme informatice.

Potrivit sursei citate, ANAF va organiza, in etapa urmatoare, reuniuni online pentru o mai buna diseminare a informatiilor legate de stadiul de dezvoltare a SAF-T.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in calitate de Beneficiar, implementeaza cu sprijinul Ministerului Finantelor proiectul intitulat "Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare" - cod SIPOCA 604, ce presupune implementarea unui fisier standard international de audit pentru toti contribuabilii (SAF-T).

SAF-T reprezinta un pas important in procesul de transformare digitala, ce va contribui impreuna cu celelalte initiative de digitalizare ale ANAF la o reducere semnificativa a decalajului fiscal la TVA.

„Ne bazam pe deschiderea si colaborarea mediului de afaceri pentru implementarea cu succes a acestui proiect precum si a celorlalte initiative de digitalizare ale ANAF", au anuntat reprezentantii ANAF.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.