Eugen Teodorovici: Bacsisul va aparea pe bonul fiscal

Eugen Teodorovici: Bacsisul va aparea pe bonul fiscal
joi, 15 august 2019 Noutati legislative

Ministerul Finantelor a gasit o modalitate de impozitare a bacsisiului. Acesta va fi evidentiat pe bonul fiscal, iar nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client a nivelului bacsisului. Trebuie spus si ca bacsisiul poate varia intre 0% si 15%, potrivit unui proiect de ordonanta publicat de Ministerul Finantelor.

„Este o masura care a fost ceruta de industria HoReCa si nu numai. Asa cum am obisnuit reprezentantii patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis si de buna credinta fata de propunerile venite din partea celor care activeaza in economia reala. Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu si clar, asa cum exista in numeroase alte tari. Este, totodata, si o promisiune indeplinita, o promisiune pe care nu am facut-o de ieri, de azi, ci de mult timp. Vom continua sa cream cadrul legal care sa ne permita sa-i ajutam pe cei care activeaza in economia reala", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice.

Evidentierea bacsisului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrarile la domiciliu.

Potrivit proiectului, operatorul economic este obligat sa distribuie sumele provenite din incasarea bacsisului integral salariatilor, potrivit unui regulament intern, si sa le inregistreze in contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct.

„Proiectul de act normativ cuprinde urmatoarele reglementari: definirea bacsisului in vederea evidentierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestora de veniturile incasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie si asigurarii fiscalizarii bacsisului potrivit Codului fiscal; instituirea obligatiei de evidentiere pe bonul fiscal a bacsisului incasat de la clienti, in cazul serviciilor de restaurant, baruri si alte activitati de servire a bauturilor, indiferent de modalitatea de plata a acestuia (card/numerar/substitute de numerar); evidentierea bacsisului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrarile la domiciliu; se interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului; se instituie obligatia operatorului economic de a inmâna clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal", potrivit al Ministerului Finantelor.

In situatia in care plata contravalorii consumatiei se face prin ordin de plata si se emite factura, bacsisul se evidentiaza distinct pe aceasta.

Operatorul economic are posibilitatea marcarii bacsisului pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, in functie de situatia de fapt, respectiv de momentul in care valoarea bacsisului este cunoscuta de catre emitentul bonului fiscal. Bacsisul se introduce in baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub forma de articol, cu denumirea "bacsis".

Pentru salariat, sumele provenite din bacsis sunt calificate ca venituri din alte surse, fiind supuse impunerii prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri. Astfel, veniturile nu se cuprind in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale.

Foto: guv.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.