unioncont.ro Web analytics

Facilitate noua in SPV: Plata in numele alte persoane fizice

Facilitate noua in SPV: Plata in numele alte persoane fizice
vineri, 21 august 2020 Taxe si impozite

Spatiul Privat Virtual a fost imbunatatit cu noi faciliati de catre Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Astfel, titularul contului SPV are acum posibilitatea de a plati, in numele oricarei alte persoane fizice, impozite sau contributii evidentiate in Declaratia unica, a anuntat ANAF.

In noul meniu disponibil in serviciul SPV, pentru accesarea acestei facilitati, se selecteaza optiunea Plata obligatii fiscale PF si apoi In numele altei persoane, se opteaza pentru plata obligatiilor fiscale declarate prin declaratia unica (impozit pe venit, contributii de asigurari sociale de sanatate/ contributii de asigurari sociale). Apoi se completeaza codul numeric personal/ numarul de identificare fiscala al persoanei pentru care se face plata, precum si suma care se doreste a fi achitata, dupa care plata poate fi efectuata.

Aceasta facilitate este disponibila numai in serviciul SPV, momentan nefiind posibila o astfel de plata prin intermediul site-ului ghiseul.ro.

Totodata, tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera doua noi rapoarte: istoric declaratii care cuprinde declaratiile depuse de persoana fizica in forma electronica (pana acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice) si C168 = Duplicat Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune.

In perioada urmatoare, MFP si ANAF au in vedere implementarea platii prin SPV si interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligatii fiscale pentru persoanele juridice.

Institutia reaminteste ca interconectarea dintre serviciul SPV si ghiseul.ro a fost implementata in luna iunie a.c., contribuabilii persoane fizice avand posibilitatea de a achita direct cu cardul bancar, in nume propriu, peste 30 impozite si contributii, prevazute in anexa O.M.F.P. 1376/2016.

Cele mai frecvente plati au vizat impozitul pe venit, contributii, accize colectate si plata unor penalitati.

Institutia prezinta o lista a creantelor fiscale care pot fi platite prin SPV de catre persoanele fizice la 21 august 2020 din care mentionam: penalitati de nedeclarare; impozit pe veniturile din activitati independente; impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor; impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor; impozit pe veniturile din investitii sub forma de dividende din strainatate; impozit pe veniturile din investitii sub forma de dobanzi din strainatate.

Spatiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice sau entitatilor fara personalitate juridica. SPV permite obtinerea informatiilor privind situatia fiscala, depunerea electronica a declaratiilor fiscale, plata obligatiilor fiscale pentru persoanele fizice, primirea electronica a documentelor si a actelor administrativ fiscale.

Documentele comunicate prin Spatiul Privat Virtual au aceeasi putere juridica, asemenea celor comunicate prin posta sau la ghiseu.

Accesarea serviciului "Spatiul privat virtual" se realizeaza din pagina principala a site-ului ANAF www.anaf.ro, sectiunea 'Servicii Online - Serviciul inregistrare/inrolare persoane fizice si juridice Spatiul Privat Virtual''.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.