Facilitatile fiscale reprezinta mai mult de jumatate din deficitul bugetar

Facilitatile fiscale reprezinta mai mult de jumatate din deficitul bugetar
marţi, 27 octombrie 2020 Economie

Sumele lasate in mediul economic prin facilitati fiscale, investitii si cheltuieli exceptionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19, respectiv 37,12 miliarde de lei (3,51% din PIB), reprezinta mai mult de jumatate din deficitul inregistrat in primele noua luni ale anului, a informat Ministerul Finantelor Publice, in raportul privind executia bugetului general consolidat in perioada ianuarie-septembrie 2020.

In primele noua luni ale anului 2020, executia bugetara indica un deficit bugetar de 67,27 miliarde de lei (6,36% din PIB), de aproape trei ori mai mare fata de deficitul de 26,97 miliarde de lei, respectiv 2,6% din PIB, consemnat in perioada similara a anului trecut.

In conditiile in care dupa primele opt luni ale acestui an deficitul bugetar se cifra la 54,77 miliarde de lei (5,18% din PIB), numai in luna septembrie soldul negativ a urcat cu 12,5 miliarde de lei, un sfert din deficitul inregistrat in tot anul 2019 (48,3 miliarde de lei).

"Cresterea deficitului bugetar aferent primelor noua luni ale anului curent, comparativ cu cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, este explicata, pe partea venituri, de evolutia nefavorabila a incasarilor bugetare in perioada martie-septembrie din cauza crizei, precum si ca urmare a amanarii platii unor obligatii fiscale de catre agentii economici pe perioada crizei (16,15 miliarde de lei), de cresterea cu 3,22 miliarde de lei a restituirilor de TVA, fata de nivelul aferent perioadei ianuarie-septembrie 2019, pentru sustinerea lichiditatii in sectorul privat, precum si de bonificatiile acordate pentru plata la scadenta a impozitului pe profit si a celui pe veniturile microintreprinderilor, in valoare de 0,57 miliarde de lei", se arata in raportul MFP.

De asemenea, pe partea de cheltuieli, fata de cresterea bugetara prin efectul legilor s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor de investitii cu 6,83 miliarde de lei fata de aceeasi perioada a anului precedent, precum si plati cu caracter exceptional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 10,35 miliarde de lei.

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat au insumat 227,72 miliarde de lei in primele noua luni ale anului 2020, in scadere cu 0,4% fata de nivelul incasat in perioada corespunzatoare a anului trecut. Exprimate ca pondere in PIB estimat, veniturile bugetare au inregistrat o reducere marginala, de 0,05 puncte procentuale (an/an), cauzata cu precadere de contractia incasarilor nete din TVA.

In ce priveste evolutia lunara, dinamica veniturilor totale se mentine si in septembrie in teritoriul pozitiv (7,6% an/an), fiind determinata in principal de avansul veniturilor din fonduri europene, al celor nefiscale, precum si cel al contributiilor de asigurari. Volatilitatea crescuta a incasarilor lunare, incepand din martie, este explicata de facilitatile fiscale acordate in conjuctura actuala.

"Incasarile din impozitul pe salarii si venit au inregistrat 18,08 miliarde de lei in primele noua luni ale anului curent, consemnand o crestere de 5,1% (an/an). Cel mai mare aport la acest avans l-au avut incasarile din impozitul pe veniturile din pensii, cu 41,4% mai mari fata de cele inregistrate in perioada similara a anului trecut. Totodata, evolutia veniturilor din aceasta sursa a fost sustinuta si de sporul incasarilor din impozitul pe veniturile din dividende cele aferente Declaratiei unice (12,2%, respectiv 19% an/an). In conditiile unei dinamici pozitive a fondului de salarii din economie, de 5,6%, in perioada decembrie 2019 - august 20 (an/an), incasarile din impozitul pe salarii au crescut cu 1,1% in primele noua luni a.c., evolutie explicata in principal de prorogarea termenului de plata a obligatiilor fiscale. Cu toate acestea, incasarile din luna septembrie prezinta o accelerare (+5,3% an/an), in concordanta cu baza macroeconomica", subliniaza raportul MFP.

In ceea ce priveste contributiile de asigurari, acestea au totalizat 82,92 miliarde de lei in perioada mentionata, fiind in stagnare fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Totusi, evolutia lunara reflecta o revenire a dinamicii contributiilor in septembrie (+2,7% an/an), in conditiile majorarii fondului de salarii din economie cu 5,6% .

Dinamica incasarilor din contributii sociale a fost afectata de prorogarea termenului de plata a obligatiilor fiscale declarate de catre contribuabili, modificarea bazei de calcul a CAS si CASS datorata de salariatii cu contract individual de munca cu timp partial si scutirea de la plata a contributiei asiguratorii in munca (pentru somajul tehnic).

Incasarile din impozitul pe profit au insumat 10,81 miliarde de lei in primele trei trimestre ale anului curent, in scadere cu 13,8% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut (luna septembrie consemnand totusi o dinamica pozitiva, de 28,1% an/an). In structura, incasarile din impozitul pe profit de la agentii economici s-au diminuat cu 9,3%, in timp ce incasarile din impozitul pe profit de la bancile comerciale s-au contractat cu 51,5%.

"Evolutia negativa este explicata in principal de contractia activitatii economice, amanarea achitarii obligatiilor fiscale de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum si de bonificatiile de 5% pentru marii contribuabili, respectiv 10% pentru contribuabilii mici si mijlocii, acordate pentru plata la scadenta a impozitului pe profit (OUG 33/2020, bonificatii acordate in suma de circa 0,57 miliarde de lei). Alte impozite pe venit, profit si castiguri din capital de la persoane juridice au inregistrat 2,3 miliarde de lei in primele noua luni ale anului, in scadere cu 17,2% (an/an). Evolutia acestor incasari a fost afectata, de asemenea, de amanarea platii obligatiilor fiscale declarate de catre contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, precum si de bonificatiile de 10% acordate acestora pentru plata impozitului la scadenta (OUG 33/2020)", arata MFP.

Pe de alta parte, incasarile nete din TVA au fost de 40,72 miliarde de lei in primele noua luni ale anului 2020, in scadere cu 14,3% comparativ cu nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut. Pe fondul revenirii comertului, dinamica negativa a veniturilor brute din TVA continua sa se amelioreze si in luna septembrie (-1,7%), arata reprezentantii MFP.

Potrivit sursei citate, evolutia incasarilor din TVA in primele trei trimestre ale anului a fost influentata negativ de: cresterea rambursarilor de TVA cu 23,8%, an/an (+3,22 miliarde de lei) cu scopul de a asigura companiilor un nivel de lichiditate suplimentar pe perioada crizei; prorogarea termenului de plata a obligatiilor fiscale declarate; evolutiile nefavorabile din sectoarele economice incepand cu luna martie (cu precadere industrie, servicii pentru populatie si comertul cu autovehicule).

Veniturile din accize au insumat 22,2 miliarde de lei in primele noua luni ale anului 2020, prezentand o scadere de 3% fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut.

"Declinul este explicat de contractia incasarilor din accizele pentru produse energetice, de 20% (an/an) in perioada martie-septembrie 2020, in principal ca urmare a reducerii consumului de carburanti in conjuctura actuala (limitarea consumului anumitor servicii - turism si cresterea incidentei muncii la domiciliu). In schimb, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au consemnat un avans de 13% (an/an), sustinut si de majorarea nivelului accizei la tigarete", arata raportul Finantelor.

Veniturile din taxele pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati au inregistrat 2,94 miliarde de lei in primele noua luni ale anului. Desi au consemnat o crestere semnificativa fata de incasarile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, dinamica este explicata in principal de baza foarte redusa aferenta anului 2019, in conditiile in care au fost restituite taxe pentru prima inmatriculare ce au fost incasate in anii precedenti. De asemenea, avansul se datoreaza si incasarii taxelor de licenta de la ANCOM.

Totodata, in cadrul veniturilor din aceasta sursa, incasarile din taxele pe jocurile de noroc s-au redus in perioada analizata cu 23,6% (an/an), in conditiile scutirii de la plata a taxei aferente autorizatiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru intreaga perioada a starii de urgenta decretate (OUG nr. 48/2020) si amanarii la plata a unor obligatii.

Potrivit MFP, veniturile nefiscale au inregistrat 20,65 miliarde de lei in primele trei trimestre ale anului 2020 si prezinta o crestere de 2,2% fata de incasarile din aceeasi perioada a anului trecut. Dinamica acestora a fost influentata pozitiv de varsamintele din veniturile nete ale BNR (+0,6 miliarde de lei). Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate si donatii au totalizat 16,04 miliarde de lei in primele noua luni ale anului 2020, in crestere cu 44,2% fata de perioada similara a anului trecut.

In privinta cheltuielilor bugetului general consolidat, MFP arata ca acestea - in suma de 294,99 miliarde de lei - au crescut in termeni nominali cu 15,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au inregistrat o crestere cu 3,8 puncte procentuale de la 24,1% din PIB 2019 la 27,9% din PIB in 2020.

"Majorarea cheltuielilor se datoreaza si masurilor care au fost avute in vedere pentru combaterea epidemiei de COVID-19, respectiv a sumelor necesare finantarii in regim de urgenta a cheltuielilor de gestionare a situatiei epidemiologice cauzate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, pe de o parte, precum si a masurilor cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative asupra economiei cauzate de masurile adoptate pentru limitarea infectarii in randul populatiei", potrivit raportului.

Astfel, pana la finele lunii septembrie, s-au platit 4,07 miliarde de lei pentru indemnizatii acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului, 842,49 milioane de lei pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionistii, precum si pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2, 1,66 miliarde de lei reprezentand sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca (41,5%), 87,8 milioane de lei pentru indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant.

In luna septembrie, s-a reflectat cel mai mare nivel de plati aferente unei luni din anul 2020, respectiv 38,9 miliarde de lei fata de o medie lunara de 32 miliarde de lei. Acesta se explica prin faptul ca pe langa platile lunare din ultima perioada, in luna septembrie se reflecta si sumele suplimentare de 1,1 miliarde de lei aferente majorarii punctului de pensie cu 177 lei incepand cu 1 septembrie 2020 si majorarii alocatiilor de stat pentru copii de la 1 august cu aproximativ 20% mai mult decat cea din iulie a.c.

De asemenea, 0,84 miliarde de lei reprezinta sumele acordate pentru despagubirea producatorilor agricoli pentru culturile afectate de seceta, 0,3 miliarde de lei sume din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera pentru implementarea de masuri financiare in sectoare cu riscuri semnificative de relocare a emisiilor de dioxid de carbon. Nu in ultimul rand, s-au inregistrat plati mai mari decat media lunara de pana acum aferente proiectelor de investitii (2,64 miliarde de lei), bunurilor si serviciilor, in special pentru medicamente si produse sanitare (un miliard de lei), precum si aferente masurilor active si concediilor medicale (0,9 miliarde de lei).

Potrivit raportului MFP, cheltuielile de personal au insumat 80,99 miliarde de lei, in crestere cu 6,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reflectandu-se majorarile salariale, indemnizatia de hrana, atat cele aplicate incepand cu 1 ianuarie 2019, acordate in temeiul Legii cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cat si majorarile salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Exprimate ca pondere in PIB, cheltuielile de personal reprezinta un nivel de 7,7% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul din aceeasi perioada a anului anterior. Din total cheltuielilor de personal, platile reprezentand stimulentul de risc acordat pentru COVID 19 au fost de 247,5 milioane de lei.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au totalizat 39,61 miliarde de lei, in crestere cu 12,7% fata de anul precedent. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile fata de medie se inregistreaza la nivelul administratiei locale inclusiv spitalele din subordinea acestora, majorari determinate in special de plati suplimentare pentru medicamente, materiale sanitare, reactivi si alte produse necesare diagnosticarii si tratarii pacientilor infectati cu coronavirusul SARS-CoV-2.

De asemenea, o crestere se reflecta si la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate de 8,1% fata de aceeasi perioada a anului anterior determinata de deconturile mai mari pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat si pentru decontarea serviciilor medicale in ambulatoriu.

Cheltuielile cu asistenta sociala au fost de 104,01 miliarde de lei, in crestere cu 22,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Evolutia cheltuielilor cu asistenta sociala a fost influentata, in principal, de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2019, precum si de majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020 cu 177 lei, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei. De asemenea, se reflecta si majorarea de la 1 septembrie a.c. a nivelului indemnizatiei sociale pentru pensionari garantata de la 704 lei la 800 lei, precum si majorarile privind alocatiile de stat pentru copii incepand cu 1 mai 2019, 1 ianuarie 2020 si cea de la 1 august 2020 care reprezinta o crestere a alocatiei cu aproximativ 20% mai mult decat cea platita in luna iulie 2020.

Totodata, incepand cu luna aprilie s-au realizat plati determinate de masurile care au fost luate cu caracter exceptional, in domeniul social si economic, pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID 19, cum ar fi plata pentru indemnizatiile acordate pe perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului in valoare de 4,07 miliarde de lei si pentru indemnizatii acordate pentru alti profesionistii, pentru persoanele care au incheiate conventii individuale de munca care intrerup activitatea ca urmare a efectelor SARS-CoV-2 in valoare de 842,49 milioane de lei, precum si sume acordate angajatorilor pentru decontarea unei parti a salariului brut al angajatilor mentinuti in munca (41,5%) in valoare de 1,66 miliarde de ei.

MFP precizeaza ca se continua decontarile indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate pentru concedii medicale in scopul diminuarii stocului de plati restante aferente acestora, astfel ca pana la sfarsitul lunii septembrie platile au fost de 3,08 miliarde de lei, de doua ori mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile cu subventiile au depasit 5,59 miliarde de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind alocate catre sectorul agricol si transporturi, respectiv subventii pentru sprijinirea producatorilor agricoli, subventii pentru transportul calatorilor si pentru diferente de pret si tarif.

"Alte cheltuieli au fost de 5,6 miliarde de lei, reprezentand, in principal, sume aferente titlurilor de plata emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, conform legislatiei in vigoare, burse pentru elevi si studenti, alte despagubiri civile, precum si indemnizatii acordate parintilor pentru supravegherea copiilor pe perioada inchiderii temporare a unitatilor de invatamant (87,8 milioane de lei). De asemenea, in luna septembrie s-au platit schemele de ajutor de stat acordate producatorilor agricoli care au fost afectati de seceta in valoare de 842,74 milioane de lei", a arata raportul MFP.

"Cheltuielile privind proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subventiile de la Uniunea Europeana aferente agriculturii) au fost de 16,7 miliarde de lei, cu 29,2% mai mari comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost in valoare de 29,8 miliarde de lei, cea mai mare suma investita in economie in ultimii 10 ani aferenta primelor 9 luni ale anului, in crestere cu 29,8% mai mult decat aceeasi perioada a anului precedent, depasind sumele investite pe tot anul in 2016, precum si in anul 2017. In cadrul bugetului general consolidat, majorarile apar la bugetul de stat si la bugetele locale atat din fonduri nationale, cat si aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile. Astfel, administratia locala a investit cu 77,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut in proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2021" , explica reprezentantii MFP.

De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au platit 327,5 milioane lei pentru achizitionarea de produse - stocuri de urgenta medicala, inclusiv scannere termice pentru combaterea raspandirii infectiei cu coronavirusul SARS-COV-2.

Potrivit estimarilor oficiale, deficitul bugetar va urca la 8,6% din PIB in acest an, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criza prin care trece Romania.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.