unioncont.ro Web analytics

FMI revizuieste in scadere evolutia economiei romanesti

FMI revizuieste in scadere evolutia economiei romanesti
miercuri, 10 aprilie 2019 Economie

Conform Fondului Monetar International (FMI) economia romaneasca nu va inregistra ritmul de crestere de 3,4%, prognozat in octombrie 2018. Astfel, economia romaneasca va creste cu 3,1%, iar rata inflatiei dar si deficitul de cont curent se vor majora, conform cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat de FMI.

Daca in luna octombrie 2018 FMI estima ca, in acest an Romania va inregistra o crestere economica de 3,4%, in raportul publicat marti institutia financiara internationala si-a revizuit, in jos, prognozele referitoare la avansul economiei romanesti pana la 3,1% in 2019 si la 3% in 2020.

„Pentru alte economii din regiunea Europei emergente cu ritmuri robuste de crestere in ultimii ani, precum Polonia si Romania, cresterea este asteptata sa se modereze pana la aproximativ 3% pe termen mediu, ca urmare a diminuarii stimulentelor de pe urma fondurilor europene de investitii si a politicilor favorabile" se arata in raportul FMI.

De asemenea, FMI se asteapta ca preturile de consum in Romania in acest an sa creasca. Astfel, estimarile institutiei financiare internationale au fost revizuite in sus pentru 2019, pana la o crestere medie anuala de 3,3%, fata de un avans de 2,7% preconizat in toamna, urmand sa coboare la 3% in 2020.

FMI a revizuit in sus si estimarile privind deficitul de cont curent inregistrat de Romania in acest an, pana la 5,2% din PIB, in conditiile in care in toamna se astepta ca soldul negativ al contului curent sa se reduca pana la 3,4% din PIB. Pentru 2020, FMI prognozeaza in cazul Romaniei un deficit de cont curent de 4,8% din PIB.

In schimb, in ceea ce priveste evolutia ratei somajului in Romania in acest an, estimarile institutiei financiare internationale sunt nemodificate, la 4,8%, urmand ca in 2020 rata somajului sa creasca usor la 4,9%.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.