unioncont.ro Web analytics

Fonduri de 2,2 miliarde de euro pentru investitii

Fonduri de 2,2 miliarde de euro pentru investitii
vineri, 31 iulie 2020 Economie

Marcel Bolos, ministrul Fondurilor Europene, a anuntat lansarea unor programe ce insumeaza 2,2 miliarde de euro si vizeaza domeniul gazelor naturale, cel al granturilor acordate IMM-urilor, precum si antreprenoriatul rural.

„Guvernul Orban a adoptat in domeniul fondurilor europene trei masuri foarte importante si asteptate de mii de romani. Prima masura este in domeniul gazelor naturale, si anume a aprobat Programul National de introducere a gazelor naturale in localitatile urbane si rurale din Romania. Asa, dupa cum deja se cunoaste, Programul national are valoarea de 1 miliard de euro, se deruleaza in doua etape. O prima etapa este cea aferenta perioadei de programare 2014 - 2020, cu o valoare de 235 de milioane de euro, iar cea de-a doua etapa a programului este prevazuta pentru perioada de programare 2021 - 2027 si are o valoare estimata de 800 de milioane de euro. Beneficiarii eligibili sunt autoritatile publice locale, unitatile administrativ-teritoriale in parteneriat si Asociatiile de Dezvoltare Intercomunitara. Sunt prevazute a fi racordate un numar de 30.000 de gospodarii la reteaua de distributie de gaze naturale. Pe langa infiintarea de retele de gaze naturale se pot finanta, de asemenea, activitati care prevad extinderea actualei retele de gaze naturale. Apelul de proiecte se va deschide incepand cu data de 17 august 2020 si sunt doua conditii importante in cadrul programului, si anume: valoarea investitiei pe gospodarie trebuie sa fie incadrata in 6.500 de euro si fiecare proiect trebuie sa cuprinda un numar de 1.000 de gospodarii. Valoarea unei cereri de finantare este de 25 de milioane de euro", a mentionat Bolos.

Acesta a adaugat ca a doua masura importanta adoptata de Guvern este cea referitoare la intreprinderile mici si mijlocii, pentru care va fi pus la dispozitie un buget de 1 miliard de euro.

„1 miliard de euro pentru aproximativ 100.000 de companii care urmeaza sa beneficieze de aceste granturi dedicate IMM-urilor care au avut activitatea afectata pe perioada crizei coronavirusului. In cadrul acestui program de acordare de granturi sunt trei instrumente importante. Un prim instrument este grantul pentru capital de lucru, cu un buget de 350 de milioane de euro. Aici sunt impartite granturi pe doua categorii - una in suma fixa de 2.000 de euro pentru companii care au cifra de afaceri intre 5.000 de euro si 13.500 de euro inregistrata in anul 2019, iar o a doua categorie de granturi este cea prin care companiile pot beneficia de finantare de 15% din cifra de afaceri aferenta anului 2019 daca au avut o valoare a cifrei de afaceri cuprinsa intre 13.501 de euro pana la 1 milion de euro. Domeniile de activitate ale IMM-urilor ce vor fi beneficiare ale schemei de grant sunt: restaurante, hoteluri, cafenele, serviciile de transport, agentiile de turism, edituri, librarii, biblioteci, industrii creative si organizare de evenimente", a punctat seful Fondurilor Europene.

In cadrul aceluiasi program va mai exista un al doilea instrument dedicat IMM-urilor, respectiv grantul pentru investitii, cu un buget de 550 de milioane de euro si o valoare a grantului cuprinsa intre 50.000 de euro si 200.000 de euro.

„Domeniile de activitate pentru care se vor aloca granturile de investitii sunt din categoria domeniilor de importanta pentru economia nationala, incepand de la industria alimentara pana la servicii. In sfarsit, un al treilea instrument aprobat in cadrul granturilor dedicate IMM-urilor sunt microgranturile. Bugetul este de 100 de milioane de euro. Se acorda microgrant in valoare de 2.000 de euro pentru acele IMM-uri care nu au contracte individuale de munca incheiate pentru salariati, ci sunt doar cu administrator si asociati unici", a subliniat Marcel Bolos.

Oficialul a oferit detalii si despre a treia masura de sprijin dedicata, de data aceasta, antreprenoriatului rural, pentru infiintarea de intreprinderi de economie sociala.

Conform ministrului, valoarea programului national este de 200 de milioane de euro, iar granturile pe care le pot obtine beneficiarii sunt pana in 200.000 de euro.

Foto: http://mfe.gov.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.