unioncont.ro Web analytics

Fostii proprietari impozitati pe punctele ANRP de despagubire

Fostii proprietari impozitati pe punctele ANRP de despagubire
miercuri, 10 mai 2017 Taxe si impozite, Noutati legislative

Noul Cod Fiscal ce va intra in vigoare anul viitor va lua in calcul si punctele de despagubire emise de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.

Astfel, proprietarii imobilelor nationalizate vor fi impozitati cu 3% pentru veniturile realizate in cazul in care acestea depasesc 100.000 de euro, potrivit Economica.net. Taxa va fi valabila si pentru titlurile de plata obtinute in baza punctelor ANRP, iar, conform planurilor guvernului, noile prevederi ar intra in vigoare de la 1 ianuarie 2018.

Scutire eliminata

Legea 165/2013, care a introdus sistemul de compensare prin puncte a celor deposedati abuziv de regimul comunist, prevedea expres scutirea de impozit.

Detinatorii de puncte ANRP sunt in situatia in care vor trebui sa suporte o penalizare suplimentara, pe langa faputul ca sunt nevoiti sa astepte plata esaonata chiar si dupa foarte multi ani de intarzieri. Conversia punctelor in numerar se poate face in limita a cel mult 20% pe an. 2017 este primul an in care statul face plati in baza punctelor si in acelasi timp, ultimul in care tranzactiile nu sunt impozitate.

Din cauza esalonarii platilor si riscul ca unele transe sa fie amanate, unii detinatori au optat pentru vanzarea pe piata secundara a punctelor. Desi tranzactiile se fac preturi cu discount, avantajul este cele al incasarii imediate a banilor.

Chiar si detinatorii care au solicitat incasarea unei transe de 20% de la stat pot in continuare sa tranzactioneze ce mai au. Pentru a dispune cum doresc de puncte, detinatorii trebuie sa solicitate Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor eliberarea unui nou certificat care sa ateste numar de puncte ramase. In lipsa acestuia, riscul este de a deveni captiv platilor de la stat.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.