Ghidul asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, lansat de ANAF

Ghidul asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, lansat de ANAF
luni, 29 aprilie 2024 Noutati legislative

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a lansat pe portalul sau un ghid destinat asociatiilor, fundatiilor si federatiilor, entitati juridice private non-profit.

Conform sursei citate, ghidul include detalii despre procedurile de infiintare a acestor organizatii, procesul de inregistrare fiscala, impozitarea pe profit si alte responsabilitati declarative, precum si modalitati de interactionare cu ANAF.

Documentul subliniaza faptul ca aceste organizatii pot opera in diverse sectoare, incluzand sanatatea, educatia si cercetarea, stiinta, cultura, protectia sociala, drepturile minoritatilor si ale omului, protectia mediului, drepturile copilului, mass-media si sportul sau turismul.

In plus, organizatiile pot desfasura activitati variate, cum ar fi medierea relatiilor intre cetateni si autoritati, facilitarea integrarii sociale si politice, furnizarea de bunuri si servicii publice si reprezentarea intereselor colective in societate.

Pe perioada 2021-2025, pentru entitatile care fac obiectul prezentului ghid, termenul pentru depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profit si plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este pana la data de 25 iunie inclusiv a anului urmator", se mentioneaza in document.

Conform legislatiei actuale, aceste organizatii sunt obligate sa depuna declaratia de impozit pe profit chiar si atunci cand obtin doar venituri neimpozabile sau cand inregistreaza cheltuieli nedeductibile.

Ghidul precizeaza ca partidele politice, sindicatele si organizatiile religioase nu sunt supuse reglementarilor Ordonantei Guvernului 26/2000 privind asociatiile si fundatiile, inclusiv modificarile si completarile aduse acesteia.

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.