Guvernul a adoptat amnistia fiscala

Guvernul a adoptat amnistia fiscala
miercuri, 15 mai 2019 Taxe si impozite, Noutati legislative

Amnistia fiscala pentru persoanele fizice a fost adoptata prin ordonanta de urgenta. Potrivit documentului romanii care in perioada 2015-2017 au obtinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe tara sunt scutiti de la plata obligatorie a contributiei la sanatate (CASS).

Conform premierului Viorica Dancila cel putin 600.000 de romani vor beneficia de pe urma acestei masuri.

„Acordam facilitatea persoanelor care au obtinut in perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe tara sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie sa nu plateasca decat optional asigurari sociale de sanatate.

Practic, extindem facilitatea aplicata cu 1 ianuarie 2018 si prevazuta in Codul Fiscal pentru aceasta categorie de contribuabili anuland obligativitatea de plata a contributiei de asigurari de sanatate.

Vom elimina inechitati pentru aproximativ 600 de mii de romani, pentru ca, asa cum am mai spus, Guvernul este preocupat ca orice obligatie fiscala a contribuabilului sa fie proportionala cu veniturile obtinute", a subliniat Dancila.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a anuntat si ce se intampla cu banii celor care au achitat deja CASS. Astfel, contribuabilii pot depune o cerere, online sau la ghiseele ANAF, prin care solicita inapoierea sumelor achitate. Oripot decide banii sa fie folositi pentru compensarea viitoarelor taxe pe care le vor avea de achitat.

Foto: gov.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.