Guvernul Romaniei, imprumuturi de peste 5.8 miliarde lei in luna mai

Guvernul Romaniei, imprumuturi de peste 5.8 miliarde lei in luna mai
luni, 8 mai 2023 Economie

Pentru ca are nevoie de bani, Ministerul Finantelor (MF) a planificat, in luna mai 2023, imprumuturi de la bancile comerciale in valoare de 5,1 miliarde de lei. La aceste sume se mai pot adauga nu mai putin de 690 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Suma totala, de 5,79 de miliarde de lei, este cu 1,84 miliarde lei mai mica fata de cea care a fost programata in aprilie, de 7,63 de miliarde lei, si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat in Monitorul Oficial, institutia a programat, in data de 8 mai 2023, o licitatie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 500 milioane de lei, cu scadenta in 29 aprilie 2024.

De asemenea, pe parcursul lunii mai vor fi lansate opt emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 4,6 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (690 milioane de lei in total).

Astfel, au fost programate trei licitatii pentru emisiuni de 700 de milioane de lei - in zilele de 15 mai, 18 mai si 29 mai, doua licitatii pentru emisiuni de 600 milioane lei, amandoua in data de 4 mai, doua licitatii pentru emisiuni de 500 milioane lei, in 11 mai si 22 mai, si o licitatie pentru o emisiune de obligatiuni de 300 milioane lei, in 25 mai.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.