unioncont.ro Web analytics

IMM-urile pot depune cereri pentru compensarea consumurilor de energie electrica

IMM-urile pot depune cereri pentru compensarea consumurilor de energie electrica
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 Economie

Din 27 noiembrie, intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) trebuie sa depuna cereri pentru compensarea consumurilor de energie electrica si/sau gaze naturale, in caz contrar furnizorii nu vor aplica aceasta masura, a anuntat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Cererea poate fi descarcata la adresa de Internet http://energie.gov.ro/ordin-decontare/.

"Ordinul pentru aprobarea procedurii si termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele in baza carora se realizeaza decontarea, precum si alte masuri necesare aplicarii prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021 - 2022, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilitati persoanelor care domiciliaza sau lucreaza in unele localitati din Muntii Apuseni si in Rezervatia Biosferei "Delta Dunarii" a fost publicat in Monitorul Oficial. Incepand cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrica si/sau gaze naturale aplica in facturile emise schema de compensare! Incepand de astazi (27 noiembrie 2021, n.r.), IMM-urile trebuie sa depuna cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrica si/sau gaze naturale. Daca cererea nu va fi transmisa, furnizorii nu vor aplica masura de compensare", a punctat ministrul.

Plafonarea preturilor se va aplica tuturor consumatorilor casnici, spitale publice si private (in conformitate cu Legea nr. 95/2006), unitatilor de invatamant publice si private (definite in Legea educatiei nationale nr. 1/2011), creselor, organizatiilor neguvernamentale, unitatilor de cult (cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006) si furnizorilor publici si privati de servicii sociale, prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale.

Pe langa pretul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia si de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021 - martie 2022, cu luarea in considerare a unui pret de referinta de 0,68 lei/kwh la energie electrica, respectiv la un pret de referinta al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitatile de energie pentru care se acorda compensatie sunt: 300 kwh/luna - 1500 kWh energie electrica, pentru intreaga perioada (noiembrie 2021 - martie 2022), si echivalentul in kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale pentru intervalul noiembrie 2021 - martie 2022.

Virgil Popescu mentioneaza ca se accepta o abatere in favoarea beneficiarului compensatiei de maximum 10%.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.