unioncont.ro Web analytics

Imprumuturi de18,6 miliarde lei in primele sase luni din 2018

Imprumuturi de18,6 miliarde lei in primele sase luni din 2018
miercuri, 20 iunie 2018 Economie

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor Publice (MFP), a declarat ca in primele sase luni, ministererul pe care il conduce a atras de pe piata interna nu mai putin de 18,6 miliarde lei. Suma reprezinta doar 38,8% din programul de emiuni de titluri de stat destinate in 2018 pietii interne.

Teodorovici a anuntat ca randamentele titlurilor de stat emise de MFP se situeaza in prezent intre 2,8% si 5,5% pentru maturitati reziduale cuprinse intre 6 luni si 13 ani.

Titlurile pot fi cumparate de catre persoanele fizice rezidente care au implinit varsta de 18 ani la data efectuarii subscrierii si nu pot fi rascumparate sau vandute pana la scadenta.

Ministrul Finantelor a mai precizat ca veniturile obtinute din investirea in acest instrument „sunt neimpozabile, comparativ cu aplicarea unui impozit de 10% in cazul depozitelor bancare".

Titlurile de stat sunt in forma dematerializata, nu pot fi rascumparate inainte de scadenta, sunt netransferabile si nu se tranzactioneaza. Dobanda este anuala, platibila la termenele din prospectul de emisiune.

„In cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transfera mostenitorilor, care prezinta documentele legale ce atesta calitatea de mostenitori", mai arata MFP.

Seful finantelor a mai spus si ca datoria publica a Romaniei la sfarsitul lunii martie era de 35,1% din PIB.

Foto: gov.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.