unioncont.ro Web analytics

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor, in scadere

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor, in scadere
marţi, 30 iunie 2020 Economie

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,41% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul I 2020, in scadere fata de cel publicat in urma cu trei luni, de 2,44%, conform Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate in moneda nationala, dobanda va fi compusa dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului. Indicele de referinta pentru credite acordate in lei cu dobanda variabila se publica in fiecare zi lucratoare pe website-ul Bancii Nationale a Romaniei(...) Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator".

Banca Nationala a Romaniei a publicat, in data de 2 mai, indicele de referinta trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza costul creditelor de consum in lei cu dobanda variabila, a stagnat marti la 2,20% pe an, ROBOR la 6 luni a ramas la 2,25%, iar ROBOR la 12 luni, la 2,35%.

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.