unioncont.ro Web analytics

Informatii de ultima ora despre Declaratia 600

Informatii de ultima ora despre Declaratia 600
miercuri, 24 ianuarie 2018 Taxe si impozite, Noutati legislative

Dupa ce a starnit nenumarate dezbateri si tensiuni controversatul Formular 600 – pentru declararea veniturilor persoanelor care au avut activitati pe cont propriu in 2017, pentru plata contributiilor sociale la pensii si sanatate pe anul 2018, este pe cale sa fie schimbat in totalitate.

Mai intai, Ministerul Finantelor a decis prin Ordornanta de Urgenta amanarea depunerii documentului de la 31 ianuarie la 1martie. Apoi, conform ministrului de Finante Ionut Misa, exista posibilitatea introducerii regularizarii, a stopajului la sursa (acolo unde se poate) ba chiar si renuntarea la plata cotributiilor de sanatate pentru alte venituri decat salariile.

„Luam in calcul de a nu mai plati contributii la sanatate pentru alte venituri in afara salariilor. Dar trebuie facuta o analiza si abia apoi luata o decizie", a anuntat Misa.

In cazul romanilor care au depus deja Formularul 600 se cauta o solutie, adica sa primeasca banii inapoi in urma unor regularizari.

„Pentru cei care au depus ne vom raporta la acea declaratie, raportandu-ne la regimul fiscal cel mai favorabil. Vom introduce posibilitatea regularizarii acestei declaratii si de a face completari in interiorul ei", a mai spus ministrul Misa.

Apoi, in cazul in care contribuabilul inceteaza pe parcursul anului contractul in urma caruia obtinea venituri suplimentare, aceasta trebuie sa notifice organul fiscal cu privire la incetarea activitatii si din acel moment dispare si obligatia de plata catre stat.

„Anunta ca si-a incetat activitatea pe care o desfasura pana la acea data si la urmatoarele termene (pentru ca suma trebuie platita in patru rate - n. r.) nu mai are obligatia de plata. Exista aceasta posibilitate de a nu plati, daca nu mai realizeaza venituri. Este un alt aspect pe care am putea sa il luam in calcul, cel legat de regularizarea contributiilor pe care eu decid sa le declar pentru ca estimez ca voi avea un venit de 100.000 de lei (de exemplu - n. r.). Eu constat ca se va realiza in proportie de 70.000 de lei. Atunci trebuie sa am posibilitatea ca pentru sumele pe care le-am achitat pe parcursului anului sa se faca regularizarea si sa primesc aceste sume. Acest lucru il avem in calcul si vom face aceasta mentiune expres", a subliniat Misa.

Totodata, ministrul a anuntat si ca se analizeaza si varianta de a face plata pe CNP considerandu-se ca aceasta plata reperezinta declaratia asupra sumelor de plata la bugetul de stat.

In prezent Declaratia 600 trebuie depusa, de persoanele care, 2017, au obtinut venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din asocieri cu persoane juridice, din investitii sau din alte surse. Documentul poate fi depus online, cu certificat digital, sau prin Spatiul Privat Virtual.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.