Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu aproape 3%

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu aproape 3%
marţi, 15 august 2023 Economie

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 2,8% in trimestrul II 2023 fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au inregistrat in perioada analizata un declin cu 8,6%, informeaza Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit sursei citate, in trimestrul II 2023, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost in continuare crescuta (67%), remarcandu-se o scadere cu 7,2 puncte procentuale fata de acelasi trimestru al anului 2022.

In trimestrul II 2023, comparativ cu acelasi interval al anului trecut, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat cresteri la categoria autobuze si microbuze cu 26,9% si la categoria mopede si motociclete cu 9% si scaderi la categoria autoturisme cu 3,4%.

In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost inregistrate cresteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze si microbuze de 2,5 ori, la categoria mopede si motociclete cu 29,2% si la categoria autoturisme cu 23,3%.

Referitor la inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate cresteri la categoria autotractoare cu 11,6% si scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 16,7% si la categoria remorci si semiremorci cu 2,7%. Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat cresteri la categoria autotractoare cu 25,4% si la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 2,9% si scadere la categoria remorci si semiremorci cu 2,9%.

Fata de trimestrul I 2023, in trimestrul II 2023, inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat crestere cu 0,6% la vehiculele pentru transportul pasagerilor si scadere cu 1,4% la vehiculele pentru transportul marfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarsitul trimestrului II 2023, in proportie de 60,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si in proportie de 10,9%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 34,6%; pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,5% au fost clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede si motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 26,8% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proportie de 28,9%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proportie de 38,8%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,4% au fost clasificate in norma Non-Euro.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.