Isarescu a dezvaluit conditiile pentru reducerea dobanzii de politica monetara

Isarescu a dezvaluit conditiile pentru reducerea dobanzii de politica monetara
luni, 13 noiembrie 2023 Economie

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a afirmat ca nu se va lua in considerare scaderea ratei dobanzii de politica monetara pana cand nu se constata o diminuare efectiva a inflatiei. El a subliniat ca o reducere a dobanzii cheie urmata de o crestere ulterioara datorata reinfloririi inflatiei ar reprezenta "cea mai proasta combinatie" posibila.

"Sa fie foarte clar ca nu discutam (despre reducerea dobanzii de politica monetara - n.r.) pana cand nu vedem ca inflatia se duce bine in jos. Ce facem? Ne apucam sa cream anticipatie ca relaxam. Cea mai proasta combinatie este sa te duci cu rata de politica monetar in jos, sa constati ca inflatia de fapt nu scade, ci o ia din nou in sus si sa te apuci sa o cresti din nou. Nu ne jucam cu rata de politica monetara. Mai facem jocuri, in anumite limite, cu dobanzile pe piata", a spus Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Intr-o discutie despre tendintele dobanzilor de politica monetara din regiune, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a mentionat ca banca centrala romana monitorizeaza atat Banca Centrala Europeana cat si alte banci din regiune. El a accentuat faptul ca nicio alta tara din zona, care implementeaza politici monetare bazate pe un curs de schimb flotant, nu se confrunta cu aceleasi provocari fiscale si bugetare ca Romania.

Foto: bnr.ro

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.