La loc comanda! Modificari importante la legea cashback

La loc comanda! Modificari importante la legea cashback
joi, 27 octombrie 2016 Noutati legislative

Dupa ce in urma cu cateva luni deputatii votau legea prin care comerciantii erau obligati sa elibereze clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei, acum lucrurile s-au schimbat. Astfel, dupa reexaminarea actului normativ obligativitatea a fost eliminata. Nu este singura modificare adoptata de catre alesi.

In luna iunie, presedintele Klaus Iohannis era nemultumit de forma Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, informeaza News.ro, asa ca o trimitea la reexaminare.

Parlamentarii au fost de acord cu cererea sefului statului si au eliminat obligativitatea ca acei comercianti care au o cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an sa elibereze cash, la cerere, clientilor. Actul normativ a fost modificat astfel incat agentul economic este cel care decide sau nu sa elibereze solicitata.

Potrivit actualizarii „ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei legi". Ei trebuie sa afiseze in loc vizibil un semn aparte, precum si costurile tranzactiilor.

In aceasta categorie intra si operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe si amenzi, care vor fi obligate prin aceasta lege sa instaleze POS-uri.

Legea largeste sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit, pe de o parte, iar pe de alta parte, reglementeaza cadrul juridic pentru acordarea de catre comercianti, la terminalele de plata, la cererea clientului, de avansuri in numerar, care nu pot depasi o suma fixa stabilita, in combinatie cu plata aferenta bunurilor si/sau serviciilor achizitionate.

Camera Deputatilor a adoptat, in primavara, in calitate de for decizional, legea care obliga magazinele in care se poate plati cu cardul bancar sa elibereze numerar in valoare de maximum 200 de lei persoanelor care solicita acest lucru, pentru a compensa lipsa bancomatelor.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

Sursa: digi24.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.