Legea cashback, promulgata de presedinte

Legea cashback, promulgata de presedinte
joi, 10 noiembrie 2016 Noutati legislative

Legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fost, in cele din urma, promulgata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Anterior, actul normativ fusese retrimis Parlamentului pentru reexaminare.

Initial, legea cashback ii obliga pe comerciantii sa elibereze clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei. Pe 25 octombrie Camera Deputatilor a reexaminat actul normativ si a eliminat obligativitatea si, in acelasi timp, a clarificat alte aspecte ale proiectului.

Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare, in iunie, legea pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

Legea largeste sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit, pe de o parte, iar pe de alta parte, reglementeaza cadrul juridic pentru acordarea de catre comercianti, la terminalele de plata, la cererea clientului, de avansuri in numerar, care nu pot depasi o suma fixa stabilita, in combinatie cu plata aferenta bunurilor si/sau serviciilor achizitionate.

Deputatii au tinut cont de cererile sefului statului si astfel, au eliminat obligativitatea ca acei comercianti care au o cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an sa elibereze cash, la cerere, clientilor, textul fiind modificat astfel incat eliberarea sa se faca la discretia comerciantului.

Astfel, in actuala forma, comerciantii "ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei legi". Ei trebuie sa afiseze in loc vizibil un semn aparte, precum si costurile tranzactiilor.

In aceasta categorie intra si operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe si amenzi, care vor fi obligate prin aceasta lege sa instaleze POS-uri.

Sursa: digi24.ro

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.