Mai multe locuri de munca pentru somerii romani

Mai multe locuri de munca pentru somerii romani
marţi, 23 mai 2023 Economie

Numarul locurilor de munca vacante a fost 47.100 in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 5.200 fata de trimestrul anterior, conform Institutul Nationalui de Statistica (INS).

Rata locurilor de munca vacante estimata pentru trimestrul I 2023 a fost 0,93%, in crestere cu 0,10 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2022, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 200, iar rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,02 puncte procentuale.

In trimestrul I 2023, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,91%), intermedieri financiare si asigurari (1,88%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,67%), respectiv activitati de spectacole, culturale si recreative (1,61%). In industria prelucratoare s-a concentrat circa 23% din numarul total al locurilor de munca vacante (11.000 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,01%.

Sectorul bugetar a insumat sub o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 5.200 locuri vacante s-au regasit in administratia publica, 4.700 locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, iar 1.200 locuri vacante in invatamant.

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in alte activitati de servicii (0,25%), respectiv in invatamant (0,33%). Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in alte activitati de servicii (100 locuri vacante), respectiv in industria extractiva si tranzactii imobiliare (200 locuri vacante pentru fiecare in parte).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare (+0,89 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare si asigurari (+0,71 puncte procentuale). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri s-au observat in sanatate si asistenta sociala (+1.600 locuri vacante), activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1.000 locuri vacante), respectiv constructii (+900 locuri vacante).

La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai relevante scaderi in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (-0,43 puncte procentuale), respectiv in transport si depozitare (-0,39 puncte procentuale). Relativ la numarul locurilor de munca vacante, acesta a cunoscut cele mai importante scaderi in aceleasi activitati economice si anume transport si depozitare (-1.100 locuri vacante), respectiv activitati profesionale, stiintifice si tehnice (-700 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante au fost tot in tranzactii imobiliare (+0,69 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare si asigurari (+0,52 puncte procentuale).

Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai relevanta crestere in activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+1.100 locuri vacante).

La polul opus, atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante, cele mai mari scaderi ale celor doi indicatori s-au observat in informatii si comunicatii (-0,64 puncte procentuale, respectiv -1.200 locuri vacante), respectiv transport si depozitare (-0,37 puncte procentuale, respectiv -1.000 locuri vacante).

In trimestrul I 2023, cele mai mari valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,16%), functionari administrativi - grupa majora 4 (1,11%), respectiv ocupatii elementare - grupa majora 9 (1,05%).

Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai ridicate valori in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (13.600 locuri vacante), si in cele de ocupatii elementare - grupa majora 9 (7.100 locuri vacante).

Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,36%, respectiv 100 locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,55%, respectiv 2.000 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cresteri, cu exceptia ocupatiilor de functionari administrativi - grupa majora 4 (-0,10 puncte procentuale, respectiv -300 locuri vacante). Astfel, cele mai importante cresteri sau regasit in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,17 puncte procentuale, respectiv +2.100 locuri vacante), tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (+0,15 puncte procentuale, respectiv +800 locuri vacante), respectiv de ocupatii elementare - grupa majora 9 (+0,14 puncte procentuale, respectiv +900 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai relevanta scadere a ratei locurilor de munca vacante s-a observat in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,21 puncte procentuale), iar numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai mare scadere in ocupatiile de muncitori calificati si asimilati - grupa majora 7 (-700 locuri vacante).

La polul, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cele mai semnificative cresteri in randul ocupatiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (+0,10 puncte procentuale, respectiv +400 locuri vacante), respectiv de ocupatii elementare - grupa majora 9 (+0,05 puncte procentuale, respectiv +300 locuri vacante).

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.