Ministerul Finantelor imprumuta peste 4 miliarde de la bancile comerciale in decembrie

Ministerul Finantelor imprumuta peste 4 miliarde de la bancile comerciale in decembrie
miercuri, 6 decembrie 2023 Economie

Ministerul Finantelor (MF) a programat pentru decembrie 2023 sa obtina imprumuturi de la bancile comerciale in valoare de 4 miliarde de lei. In plus, exista posibilitatea de a creste aceasta suma cu inca 525 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive asociate licitatiilor de obligatiuni.

Totalul de 4,525 miliarde de lei este cu 1,15 miliarde de lei mai putin decat suma planificata in octombrie, care a fost de 5,675 miliarde de lei. Acesti bani sunt destinati pentru a acoperi refinantarea datoriei publice si pentru finantarea deficitului bugetului de stat.

Asa cum se mentioneaza in prospectul publicat in Monitorul Oficial, pe 7 decembrie se va desfasura o licitatie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 500 de milioane de lei, avand ca data de scadenta 26 iunie 2024.

In luna decembrie, Ministerul Finantelor va organiza opt emisiuni de obligatiuni benchmark, cu o valoare cumulata de 3,5 miliarde de lei. Aceste emisiuni vor fi urmate, in ziua urmatoare, de sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, fiecare reprezentand 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni, totalizand astfel 525 milioane de lei.

In cadrul programului, sunt prevazute licitatii pentru trei emisiuni de obligatiuni, fiecare in valoare de 500 milioane de lei, programate pentru zilele de 4 decembrie, 7 decembrie si 14 decembrie. De asemenea, vor avea loc cinci licitatii pentru emisiuni de 400 milioane de lei fiecare, in datele de 11 decembrie (doua licitatii), 14 decembrie, 18 decembrie si 21 decembrie.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.