unioncont.ro Web analytics

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, toate formularele pe un singur site

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, toate formularele pe un singur site
joi, 23 ianuarie 2020 Economie

Toate informatiile si documentele despre toate cele 180 de servicii si beneficii pe care le gestioneaza Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) si institutiile din subordine se vor regasi pe site-ul servicii.mmuncii.gov.ro.

Site-ul a fost gandit astfel incat orice roman care are nevoie de informatii despre un beneficiu sau serviciu public sa poata gasi intr-un singur loc date privind documentele necesare pentru depunerea dosarului, precum si formularele aferente, mentioneaza MMPS.

In prezent, doar 39 din cele 180 de formulare aferente serviciilor si beneficiilor sociale pot fi transmise prin mijloace electronice (email sau online), iar durata de completare a unui formular variaza de la 5 pana la peste 40 de minute, conform sursei citate.

Cel mai usor de completat este formularul pentru completarea veniturilor salariatului prin acordarea a 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj (ANOFM). Formularele pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil, respectiv a venitului minim garantat (ANPIS) necesita aproximativ 30 - 40 de minute pentru a fi completate. Pentru completarea formularului pentru obtinerea pensiei internationale (de la Casa Nationala de Pensii Publice) sunt necesare peste 40 de minute.

„Nu pot estima cand va veni ziua in care utilizatorii de internet vor trimite cererile, dar si documentele justificative prin email/online, urmand a fi verificate astfel incat persoana sa fie programata si sa se deplaseze la sediul institutiei vizate o singura data, la o ora stabilita. Exista deja institutii care fac acest lucru in Romania si care rezista in fata suspiciunilor de lipsa de securitate pentru ca au inteles ca vremurile s-au schimbat, iar informatizarea trebuie sa intre adanc in practica de lucru din administratie", a declarat Violeta Alexandru, ministrul Muncii si Protectiei Sociale.

Din cele 180 de beneficii si servicii prestate de MMPS si agentiile din subordine, doar pentru 106 exista formulare tip. Pentru 67 de servicii si beneficii, cererile pentru depunerea dosarului trebuie scrise de mana, se precizeaza in comunicatul Ministerului Muncii.

Site-ul servicii.mmuncii.gov.ro va fi actualizat in mod constant si reprezinta un prim pas in vederea implementarii integrate a strategiei pentru digitalizarea serviciilor publice de catre MMPS si institutiile din subordine, noteaza MMPS.

Ministerul Muncii invita cetatenii sa comenteze pe paginile serviciilor si beneficiilor de pe site si sa transmita observatii pentru simplificarea formularelor, iar in urma propunerilor primite in prima luna de functionare, vor fi adoptate o serie de masuri de simplificare, atat prin modificarea cadrului legal, cat si prin decizii administrative.

Foto: mmuncii.ro

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.