Modificare importanta: Defalcarea de TVA, obligatorie din 2018

Modificare importanta: Defalcarea de TVA, obligatorie din 2018
luni, 21 august 2017 Taxe si impozite, Noutati legislative

Plata defalcata a TVA va deveni obligatorie din 1 ianuarie 2018 si nu din 1 septembrie 2017, asa cum se stabilise initial. Totusi, persoanele care opteaza pentru aplicarea acestui sistem in perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017 pot beneficia de anumite facilitati. Acestea sunt cateva dintre modificarile aduse proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP).

„Ca urmare a consultarilor publice, cu mediul de afaceri, patronate, sindicate, asociatii profesionale, inclusiv cu cele reprezentate in cadrul Comisiei de dialog social, Ministerul Finantelor Publice a adus o serie de modificari proiectului de ordonanta privind plata defalcata a TVA", potrivit informatiilor oferite de MFP.

Modificarile anuntate sunt: amanarea aplicarii optionale a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017, prelungirea perioadei de aplicare optionala a mecanismului de la o luna la trei luni, respectiv 1 octombrie — 31 decembrie 2017, amanarea aplicarii obligatorii a mecanismului platii defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018.

Printre facilitatile de care vor beneficia persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie — 31 decembrie 2017, se numara: anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii, sau acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor.

De asemenea, se extinde termenul in care persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA au obligatia virarii in contul de TVA a TVA aferente diferentei intre incasarile si platile in numerar, precum si a TVA aferente platilor cu carduri de debit/credit sau substitute de numerar, de la 3 zile lucratoare la 7 zile lucratoare; instituirea obligatiei persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA de a isi vira in contul de TVA in maximum 7 zile lucratoare de la incasare TVA aferenta facturilor emise inainte de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data la care aplica optional mecanismul.

Totodata se infiinteaza Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA organizat de ANAF si in care sunt inscrise persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA in perioada 1 octombrie — 31 decembrie 2017 si se instituie un termen de maximum 3 zile lucratoare in care ANAF aproba transferul sumelor din contul de TVA in contul curent al titularului.

Si nu in ultimul rand, s-a stabilit o perioada de gratie de 7 zile lucratoare in cadrul careia sa se corecteze erorile, iar in cazul in care erorile nu au fost corectate in termenul de 7 zile lucratoare, se aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile.

Dupa termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea in contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronata a contului de TVA, se aplica o amenda de 50% din suma reprezentand TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentand TVA din contul curent al titularului in contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorata furnizorului din alt cont decat contul de TVA, se aplica o amenda de 10% din suma reprezentand TVA.

Potrivit sursei citate, versiunea imbunatatita a proiectului de ordonanta se publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, la rubrica Transparenta Decizionala.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.