Motive de bucurie pentru firmele mici si mijlocii: Programul de garantare a creditelor, prelungit inca un an

Motive de bucurie pentru firmele mici si mijlocii: Programul de garantare a creditelor, prelungit inca un an
marţi, 29 noiembrie 2016 Noutati legislative

Firmele mici si mijlocii primesc inca o mana de ajutor din partea statului. Astfel, programul de garantare a creditelor pentru aceste firme va fi prelungit pentru inca un an. Ministerul Finantelor Publice (MFP) doreste prelungirea pentru un an a programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii care expira in data de 5 decembrie 2016. Propunerea este publicata deja pe site-ul Ministerului.

„Prin prezenta Ordonanta de urgenta se propune modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii, aprobata cu modificari prin Legea nr.8/2014, prin modificarea art.1, alin.(2) in sensul prelungirii duratei Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii cu 12 luni, avand in vedere ca perioada de implementare a Programului va expira la inceputul lunii decembrie a acestui an, respectiv 05.12.2016, in ceea ce priveste componenta activa de acordare de garantii, iar perioada scurta de timp ramasa pana la termenul stabilit initial pentru derularea acestui Program poate priva sectorul IMM-urilor de un program care are rolul de a sustine activitatea acestora", se arata in proiectul de Ordonanta.

Programul de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii a fost pornit in 5 decembrie 2013 si trebuia sa dureze 36 de luni. Scopul sau a fost acordarea de facilitati de garantare de catre stat pentru liniile de credit pentru capital de lucru acordate intreprinderilor mici si mijlocii de catre institutiile de credit. Acestea sunt garantate de catre stat in procent de maximum 50% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare. Perioada unui astfel de credit este de cel mult 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu pana la 12 luni in vederea rambursarii liniei de credit, iar valoarea maxima este de 5.000.000 lei/IMM.

In cadrul programului, au fost acordate un numar de 382 de garantii a caror valoare cumulata este de 63,7 milioane de lei, ceea ce a permis sustinerea unui volum al finantarilor in valoare de 169,9 milioane de lei.

Adrian Vaduva

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.