unioncont.ro Web analytics

Mugur Isarescu a indicat principala cauza a deficitului extern

Mugur Isarescu a indicat principala cauza a deficitului extern
vineri, 24 septembrie 2021 Economie

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca Sectorul guvernamental este cel care creeaza deficitul extern in totalitate. In opinia sefului BNR, singura solutia este corectia bugetara care, insa, necesita ani buni si implica anumite costuri pe care partidele parlamentare nu si le asuma cu atat mai mult cu cat se apropie alegerile.

„Cum rezolvam problema spinoasa a corectiei bugetare. De ce e spinoasa? Pentru ca o corectie ca aceasta se face in cativa ani buni. Si de fiecare data din considerente electorale, si nu e numai la noi chestia asta. La noi e mai mult, cliclul electoral fiind de numai patru ani, cand se ajunge inaintea alegerilor nu mai da niciun fel de corectie. Faci politici macroeconomice prociclice. Pai de cate ori nu a incercat Banca Nationala sa arate cat de periculoase sunt politicile prociclice? Ca nici cel putin proverbul romanesc nu-l respecti, ca iti faci vara sanie si iarna car. Apar alegerile, gata. Am ajuns cu Florin Georgescu ministru de finante si vicepremier si la deficit extern si la deficit bugetar, nu rezonabil, extraordinar, inainte de 2015. S-a apropiat ciclul electoral, s-a ales praful. S-a ales praful de tot efortul facut intre 2010 si 2014 pentru corectie", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a punctat ca orice procent redus din deficit inseamna stragerea curelei si conteaza „cine o strange, la ce nivel o strange, cum se strange".

El a subliniat ca si o reducere echivalenta a uni procent din PIB a deficitului se face foarte greu "pentru ca trebuie sa strangi cureaua intr-un fel, si sa vezi cine o strange, la ce nivel o strange, cum se strange".

"Sa faci o corectie? Stii ce inseamna asta? Ii stii consecintele? Esti economist sau esti visator sa crezi ca lucrurile se fac usor? Nu se fac deloc usor. Pai, nu, lasam inflatia...Cum sa lasam inflatia? Ce, daca lasam inflatia ce face? Cine plateste nota? Tocmai cei saraci. Nu sunt destul de saraciti? Ai o viziune asupra costurilor sociale? Poate societatea sa faca asa ceva? Si apoi hai sa fim oameni seriosi, credeti ca functioneaza? Daca inflatia creste, credeti ca presiunea salariala nu vine imediat pe locul imediat din urma si anuleaza orice corectie pe care poate sa o faca inflatia? Si pana la urma intri intr-un fel de spirala. De cate ori trebuie sa dam cu capul de o asemenea chestiune? Lasam cursul. Lasam cursul si facem corectia deficitului extern. Zau? Cum facem corectia? Pai stiti, stimuleaza exporturile, descurajeaza importurile. Credeti ca numai acolo e problema? Va dau doua cifre: in 2020 deficitul extern 5%, deficit bugetar la 9%. Ce spune asta? Ca sectorul guvernamental este cel care creeaza deficitul in totalitate. Mai mult decat atat, inseamna ca sectorul neguvernamental e in surplus, de la 5 la 9%, cu 4 procente. Cifra e clara. Deficitul de cont curent este egal cu deficitul sectorului guvernamental, suma algebrica plus situatia sectorului neguvernamental. Si atunci ce fac? Sper ca depreciind cursul mai pot sa stimulez surplusul neguvernamental? Ca nu se impaca deficitul balantei de plati cu deficitul sectorului privat. Acesta poate sa fie in surplus. Inseamna ca deficitul si ala comercial e dat in special de cheltuielile guvernamentale", a punctat Mugur Isarescu.

In opinia sa, plata datoriei externe se face in valuta si in acest fel nu se micsoreaza deficitul de cont curent, iar solutia in acest caz este corectia bugetara.

Foto: bnr.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.