Mugur Isarescu: „Esti robul casei, nu al bancii”

Mugur Isarescu: „Esti robul casei, nu al bancii”
joi, 27 aprilie 2017 Finante si contabilitate, Economie

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca persoanele care au luat credite imobiliare sunt robii caselor pe care le-au facut sau cumparat si nu al bancilor de unde au imprumutat banii. In opinia sa, romanii trebuie sa stie ca banii trebuie dati inapoi, iar daca ai luat un credit nu esti rob al bancii, ci a ceea ce ai facut cu banii respectivi. Isarescu a facut o paralele intre functionarea unui avion si a unei banci.

„Oamenii calatoresc cu avionul, dar nu trebuie sa stie neaparat cum functioneaza motorul cu reactie, dar trebuie sa stie ca se urca in avion si ca acolo sunt niste reguli precise si sa accepte, chiar cei care calatoresc frecvent cu avionul, plictiseala aceea cu masurile de siguranta. Asa si cand intra in banca. Trebuie sa stie ca un credit trebuie dat inapoi. Lucruri pe undeva simple. Daca te imprumuti pe 30 de ani, apoi 30 de ani e o viata de om adult. Nu este imprumut de azi pe manie. Am ajuns robul bancii! Ai ajuns robul a ceea ce ai facut cu banii. Daca ti-ai facut o casa esti robul casei, nu neaparat robul bancii", a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul sustine ca avocatii trebuie ii invete pe oameni despre clauzele abuzive sau nu. In schimb, populatia trebuie sa stie ca un credit presupune gestionarea atenta a finantelor. Iar acest lucru nu este usor.

„Nu trebui neaparat, cum spun unii, cred ca este o greseala, domnule sa ii invatam toate clauzele abuzive, neabuzive. Acesta este treaba avocatilor... Ei trebuie sa stie ca a lua un credit inseamna a lua un credit si trebuie sa te organizezi sa dai banii inapoi, ceea ce nu este deloc usor. Creditul, am mai spus-o de cateva ori aici, are o perioada de mare euforie, dureaza cateva zile, cand il iei, si pe urma o perioada de mare durere cand incepi sa-l dai inapoi. Si aceasta mare durere poate sa dureze si 20 de ani, 30 de ani. Te innebuneste. Nu cred ca e stres mai mare pentru un om decat sa stie ca are o datorie pe care trebuie sa o ramburseze in fiecare saptamana. Cam acesta cred ca trebuie sa faca educatia", a spus Mugur Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei a organizat, miercuri, cea de-a XXV-a editie a Simpozionului anual de istorie si civilizatie bancara „Cristian Popisteanu".

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.