unioncont.ro Web analytics

Numarul de someri romani, in crestere

Numarul de someri romani, in crestere
luni, 20 martie 2023 Economie

Numarul romanilor fara un loc de munca este din ce in ce mai mare. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), in trimestrul IV al anului trecut rata somajului a urcat cu 0,4 puncte procentuale fata de precedentele trei luni si a ajuns la 5,8%.

Conform datelor, tinerii sunt cei mai vulnerabili. Astfel, rata somajului a atins nivelul cel mai ridicat in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani.

Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 1,2 puncte procentuale (6,3% la barbati fata de 5,1% la femei), iar pe medii rezidentiale, de 6,1 puncte procentuale (9,3% in mediul rural, fata de 3,2% in mediul urban).

Rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost, in trimestrul IV al anului 2022, de 62,8%, in scadere fata de trimestrul III 2022 cu 0,6 puncte procentuale.

Gradul de ocupare a fost mai mare la barbati (71% fata de 54,5% la femei), respectiv la persoanele din mediul urban (68,1% fata de 56,6% in mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,6%.

Distinct de cele 7,778 milioane de persoane ocupate, alte 655.400 persoane au lucrat in gospodaria agricola proprie, pentru a produce bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului, acestea fiind intr-una dintre urmatoarele situatii: fie majoritatea productiei obtinute in gospodarie s-a consumat in gospodaria proprie si doar o mica parte a productiei agricole obtinute a fost destinata vanzarii, fie productia agricola obtinuta este destinata exclusiv consumului propriu si reprezinta o parte substantiala a consumului total al gospodariei. In acest context, INS precizeaza ca, incepand cu trimestrul I 2021, persoanele incadrate in categoriile de mai sus sunt considerate persoane inactive sau in somaj (in functie de indeplinirea sau nu a celor 3 criterii utilizate in definitia somajului BIM).

Impreuna cu persoanele ocupate, acestea alcatuiesc "populatia productiva", care s-a cifrat la 8,434 milioane de persoane in trimestrul IV 2022. Rata populatiei productive calculata pentru grupa de varsta 15-64 ani a fost, in trimestrul IV 2022, de 66,2%, iar cea pentru grupa de varsta 20-64 ani, de 72%.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.