Numarul locurilor de munca vacante, in usoara crestere

Numarul locurilor de munca vacante, in  usoara crestere
vineri, 30 martie 2018 Economie

1,24%, a fost rata medie anuala a locurilor de munca vacante in 2017, in scadere cu 0,04% in comparatie cu anul anterior. In acelasi timp, numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a fost de 60.000, in usoara crestere fata de 2016, conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Ratele medii anuale cu cele mai ridicate valori ale posturilor vacante, potrivit sursei citate, s-au inregistrat in: administratia publica (3,26%), sanatate si asistenta sociala (2,79%), alte activitati de servicii (2,48%), respectiv activitati de spectacole, culturale si recreative (2,38%).

Iar in industria prelucratoare, s-a concentrat peste o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (15.800 locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 1,33%.

La polul opus, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca disponibile s-au inregistrat in activitatile din industria extractiva (0,16%).

Trebuie remarcat ca sectorul bugetar a insumat peste o treime din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in sanatate si asistenta sociala (9.200 locuri vacante), urmata de administratia publica (8.700) locuri vacante) si invatamant (2.500).

In schimb, cele mai semnificative diminuari atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante au cunoscut activitatile de administratie publica (-0,47 puncte procentuale), hoteluri si restaurante (-0,22 puncte procentuale), informatii si comunicatii (-0,22 puncte procentuale).

Comparativ cu 2016, cele mai relevante cresteri ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au evidentiat in activitatile de intermedieri financiare si asigurari (+0,23 puncte procentuale), respectiv de transport si depozitare (+0,19 puncte procentuale), iar in ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cresteri mai semnificative au fost in sanatate si asistenta sociala, respectiv in transport si depozitare.

In functie de grupele majore de ocupatii, rata medie anuala si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, in anul 2017, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei cat si al numarului mediu anual al locurilor de munca vacante s-a constatat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,69% rata locurilor de munca vacante, respectiv 17.500 locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai redusa disponibilitate a cererii de forta de munca salariata, s-au regasit ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,64% rata locurilor de munca vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,77% rata locurilor de munca vacante).

Pe regiuni de dezvoltare, cele mai ridicate valori ale ratei medii anuale a locurilor de munca vacante s-au inregistrat, anul trecut, in regiunile Vest (1,75%), respectiv Bucuresti-Ilfov (1,52%).

Angajatorii au prezentat cea mai semnificativa cerere de forta de munca salariata in regiunea Bucuresti-Ilfov (16.300 locuri vacante), care a reprezentat peste 27% din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.