unioncont.ro Web analytics

Numarul somerilor romani in septembrie a scazut usor

Numarul somerilor romani in septembrie a scazut usor
miercuri, 3 noiembrie 2021 Economie

In luna septembrie rata somajului a scazut cu 0,2 puncte procentuale fata de luna precedenta, ajungand la 5%, potrivit Institutului National al Statisticii.

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie din 2021 a fost de 416.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta (428.000 persoane).

Pe sexe, rata somajului la barbati a depasit-o cu 0,6 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,3% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,7% in cazul celor de sex feminin).

In schimb, rata somajului in randul tinerilor se mentine la un nivel ridicat, respectiv 19,5%.

"Retine in continuare atentia nivelul ridicat al ratei somajului in randul tinerilor (15-24 ani) de 19,5%", conform sursei citate.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,1% pentru luna septembrie 2021 (4,2% in cazul barbatilor si 3,9% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 76,6% din numarul total al somerilor estimat pentru luna septembrie 2021.

INS mentioneaza ca, incepand cu anul 2021, metodologia Anchetei fortei de munca in gospodarii a fost revizuita pentru a raspunde cerintelor noilor regulamente europene intrate in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021. Aceste modificari genereaza un impact sesizabil asupra estimatiilor - in special asupra numarului populatiei ocupate (si implicit asupra numarului populatiei active - care este numitorul fractiei la determinarea indicatorului "rata somajului").

Potrivit INS, incepand cu anul 2021, persoanele care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului nu mai fac parte din populatia ocupata totala, respectiv din populatia ocupata in agricultura, acest indicator diminuandu-se corespunzator, in ambele cazuri. Din acest motiv, datele publicate pentru lunile ianuarie - septembrie 2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru perioadele anterioare.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.