unioncont.ro Web analytics

O noua taxa pentru angajatori, anuntata de Ministrul Finantelor

O noua taxa pentru angajatori, anuntata de Ministrul Finantelor
vineri, 20 octombrie 2017 Taxe si impozite

Guvernantii iau in calcul impunerea unei noi taxe care sa fie platita de angajatori. Este vorba despre taxa de solidaritate, de 2% din fondul de salarii care va fi pusa in aplicare de anul viitor. Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, este cel care a anuntat introducerea acestei noi contributii in cadrul unei emisiunii tv la Antena 3.

Misa sustine ca taxa de solidaritate este prevazuta la nivelul Comisiei Europene, care se aplica si in sistemul de stat, si in mediul privat. „Este o taxa reglementata si printr-o directiva europeana, pe care o plateste angajatorul la fondul de salarii", a precizat ministrul Finantelor.

Ministrul Finantelor a explicat ca „nu este vorba despre o taxa noua, ci o contributie sociala corelata cu masura privind reducerea numarului contributiilor sociale si cu necesitatea asigurarii prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii".

Totusi, 90% din banii colectati astfel vor ajunge la bugetul de stat, potrivit ministrului.

De asemenea, reprezentantii MFP sustin ca aceasta contributie este „ in conformitate cu principiile care stau la baza sistemelor de asigurari sociale, cum ar fi principiul contributivitatii si cel al solidaritatii sociale".

Contributia „se plateste la bugetul de stat si se datoreaza de catre angajatori la fondul brut de salarii, fiind destinata alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii" conform sursei citate.

In ceea ce priveste Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, „obligativitatea constituirii acestuia este instituita prin Legea nr.200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, care transpune Directiva Consiliului nr.80/987/CEE privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la protectia salariatilor in cazul insolvabilitatii angajatorului, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr.L283 din 28 octombrie 1980, cu modificarile aduse prin Directiva Parlamentului European si a Consiliului nr.2002/74/CE, publicata in Jurnalul Oficial nr. L270 din 8 octombrie 2002".

Din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale se asigura plata salariilor in situatia in care angajatorii intra in insolventa, in limita a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.