Peste 100 milioane de lei atrasi de de la banci de Ministerul Finantelor

Peste 100 milioane de lei atrasi de de la banci de Ministerul Finantelor
vineri, 7 ianuarie 2022 Economie

Ministerul Finantelor a atras, vineri, 105 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatiile de joi, cand a imprumutat 710 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Conform sursei amintite mai sus, MF a imprumutat 30 de milioane de lei de la banci, suplimentar la licitatia de joi, cand a imprumutat 200 de milioane de lei, la o dobanda de 5,62% pe an, printr-o emisiune de obligatiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduala la 172 de luni.

Valoarea nominala a emisiunii suplimentare a fost de 30 de milioane de lei, ofertele transmise de banci avand aceeasi valoare.

De asemenea, Ministerul Finantelor a mai atras 75 de milioane de lei suplimentar la licitatia de joi cand a imprumutat 510 de milioane de lei, la o dobanda de 5,30% pe an, printr-o emisiune de obligatiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduala la 91 de luni.

Valoarea nominala a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar bancile au transmis oferte in valoare de 170 milioane de lei.

Ministerul Finantelor (MF) a planificat, in luna ianuarie 2022, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 4,1 miliarde de lei prin zece emisiuni de obligatiuni de stat.

La acestea se poate adauga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Suma totala, de 5,015 miliarde de lei, este cu 1,595 miliarde lei peste cea de 3,42 miliarde lei programata in luna decembrie 2021, si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.