Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de baza va fi prelungita

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de baza va fi prelungita
miercuri, 25 octombrie 2023 Economie

Plafonarea marjei de profit pentru produsele alimentare esentiale va fi extinsa cu inca 90 de zile. Lista va include acum si urmatoarele noua produse: carne tocata, usturoi, orez, bulion din rosii, cozonac, margarina, drojdie, smantana si pere. Aceste informatii provin dintr-un proiect de ordonanta de urgenta disponibil pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Avand in vedere ca urmeaza perioada de iarna, cand cheltuielile cu utilitatile in locuinte si gospodarii cresc si, tinand cont de faptul ca in perioada sarbatorilor de iarna nevoia de consum creste, iar bugetul destinat cumparaturilor vizeaza cu preponderenta achizitia de alimente, pentru a veni in intampinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesara extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare pentru o noua perioada de 90 de zile. Proiectul de act normativ de modificare a OUG nr. 67/2023 prevede extinderea listei cu produse agricole si alimentare cu urmatoarele produse: carne tocata, usturoi, orez, bulion de rosii cozonac, margarina, drojdie, smantana si pere", conform informatiilor publicate de MADR.

Un nou aspect abordat de acest proiect se refera la produsele agricole si alimentare care ajung in Romania in vrac si nu sunt supuse procesarii sau abatorizarii. Pentru aceste produse, marja de profit va fi limitata la maximum 5% peste pretul de achizitie. Acest procent include costurile directe si indirecte stabilite prin Ordinul Ministrului Finantelor nr. 1.826 din 22 decembrie 2003 legat de reglementarile contabilitatii de gestiune.

Lista acestor produse cuprinde: ulei, zahar, faina, malai, carne de porc, carne de pui si carne de vita, atunci cand cantitatea ambalata depaseste 5 kg sau 5 litri, conform clarificarilor oferite de MADR.

Totodata, proiectul legislativ clarifica masura care limiteaza comisionul de decontare la 1%, ce poate fi perceput comerciantilor de entitatile care emit tichete de masa, cadou sau sociale, inclusiv cele distribuite prin Programul Sprijin pentru Romania. Aceasta limitare este valabila indiferent de modul in care sunt emise tichetele - fie electronic, fie in format fizic - sau de natura acestora.

Conform noilor stipulari, aceasta masura este valabila pentru orice produs agricol sau alimentar ce poate fi cumparat cu aceste tichete, nu doar pentru cele specificate in anexa ordonantei de urgenta.

MADR a publicat proiectul de OUG care propune modificari la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/2023, avand scopul de a contracara cresterea nejustificata a preturilor la anumite produse agricole si alimentare.

Oficialii institutiei afirma ca implementarea masurii temporare de limitare a cresterii nejustificate a preturilor la anumite produse agricole si alimentare, prin plafonarea adaosurilor comerciale pentru 90 de zile la produse alimentare esentiale, a condus la o diminuare a preturilor acestor produse. Ca rezultat, puterea de cumparare a populatiei s-a imbunatatit.

Ordonanta de Urgenta nr. 67/2023 a devenit aplicabila din 1 august 2023.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.