Precizari importante facute de ANAF despre plata impozitului specific

Precizari importante facute de ANAF despre plata impozitului specific
miercuri, 2 august 2017 Taxe si impozite

Firmele care desfasoara activitati sub incidenta impozitului specific ca de exemplu cele care activeaza in sectorul turistic, restaurante si alimentatie publica, vor plati impozit pe venitul microintreprinderilor, de la 1 august 2017, in functie de cifra de afaceri, a precizat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

„Prin prevederile Legii nr. 177/2017 din 18 iulie 2017, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 3/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, au fost aduse completari si modificari ale regimului fiscal aplicabil veniturilor obtinute de catre persoanele juridice care, incepand cu data de 01.01.2017 au fost supuse impunerii potrivit regulilor impozitului specific.

Ca urmare a noilor prevederi, incepand cu data de 01.08.2017, persoanele juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 si care la data de 31 decembrie 2016 au realizat venituri cuprinse intre 100.001 euro - 500.000 euro, inclusiv, sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, in situatia in care indeplinesc si celelalte conditii prevazute de Codul fiscal", potrivit informatiilor oferite de ANAF.

Plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se plateste daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- au realizat venituri, altele decat cele obtinute din desfasurarea activitatilor in domeniul bancar, in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, cu exceptia persoanelor juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniul jocurilor de noroc sau desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale,

- au realizat venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;

- capitalul social este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ- teritoriale;

- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

„Contribuabilii care intra sub incidenta noilor reglementari au obligatia ca, pana la data de 25 august 2017, sa comunice organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, prin completarea si depunerea declaratiei 010 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoane juridice, asocieri și alte entitati fara personalitate juridica", se mai specifica in comunicatul ANAF.

Tot pana la data de 25 august 2017 contribuabilii respectivi vor trebui sa calculeze, sa declare si sa plateasca impozitul specific, pentru activitatea aferenta codurilor CAEN prevazute la art.1 din Legea nr.170/2016, respectiv impozitul pe profit - pentru cei care au si alte activitati care nu fac obiectul impozitului specific, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017.

Impozitul specific unor activitati aferent acestei perioade se determina prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017. Pentru determinarea impozitului specific unor activitati se aplica si celelalte reguli prevazute de Legea nr. 170/2016.

Impozitul pe profit se determina luand in considerare veniturile si cheltuielile inregistrate in perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017 și se definitiveaza prin depunerea formularului 101, pana la 25 august 2017.

Contribuabilii care se incadreaza in prevederile mentionate anterior si care au depus deja formularul 100 cu privire la impozitul specific datorat pentru semestrul I 2017, respectiv impozitul pe profit pentru trim II 2017, rectifica suma declarata prin depunerea declaratiei rectificative - formular 710 avand completata cifra "zero" in coloana Suma datorata corectata.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.