unioncont.ro Web analytics

Preturilor productiei industriale, in crestere in septembrie

Preturilor productiei industriale, in crestere in septembrie
vineri, 2 noiembrie 2018 Economie

In septembrie, s-a inregistrat o crestere cu 5,6% a preturilor productiei industriale (piata interna si cea externa), fata de aceeasi luna din 2017. Daca se compara septembrie vs august 2018 se observa ca preturile au crescut cu 0,3%, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

La nivelul preturilor productiei industriale de pe piata interna exista o crestere de 0,5% in septembrie fata de august, respectiv un salt de 6,07% raportat la aceeasi luna din anul anterior.

Totodata, pentru piata externa, preturile productiei industriale au crescut, in septembrie 2018, cu aproximativ 5% fata de septembrie 2017.

Conform INS cresteri importante ale acelorasi preturi s-au observat in cazul industriei energetice (+15,6 in septembrie 2018 fata de septembrie 2017), in industria bunurilor intermediare (+5,6), industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,33%), industria bunurilor de uz curent (+1,95%) si industria bunurilor de capital (+0,51%).

Raportat pe sectiuni si diviziuni, preturile productiei industriale per total (piata interna si piata externa) au urcat in septembrie cu 5,64% fata de aceeasi luna din anul anterior.

In aceasta marja, in industria extractiva s-a consemnat o crestere a acestor preturi cu 13,8%, in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat - de 9,19%, in distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare - de 5,83%, si in industria prelucratoare de 4,75%.

Foto: insse.ro

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.