Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024 a debutat la bursa BVB

Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024 a debutat la bursa BVB
miercuri, 13 martie 2024 Economie

Intr-un efort recent de a mobiliza finante de pe piata interna, Ministerul Finantelor a reusit sa colecteze o suma impresionanta prin intermediul unei emisiuni de titluri de stat destinata populatiei. Conform unui anunt oficial al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), prima initiativa de acest gen din anul curent a permis ministerului sa stranga 843,9 milioane de lei si 190,5 milioane de euro, aducand totalul la aproape 1,8 miliarde de lei. Aceasta operatiune subliniaza interesul crescut al cetatenilor pentru instrumentele de economisire guvernamentale si marcheaza o etapa semnificativa in strategia de finantare a statului prin intermediul pietei de capital.

"Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor editii Fidelis. In primul rand, este evident ca a crescut in randul romanilor gradul de constientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de alta parte, ma bucur ca se mentine increderea investitorilor fata de capacitatea noastra de a oferi instrumente avantajoase, dar si ca reusim sa avem un rol marcant in dezvoltarea pietei locale de capital. Poate cel mai important insa, spiritul solidar al comunitatii de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar daca am redus perioada de subscriere cu o saptamana, tot au depasit numarul tuturor editiilor: 1.405 au donat sange si au salvat peste 4.200 vieti, plecand si cu cea mai buna oferta a emisiunii", a declarat Marcel Bolos, ministrul Finantelor, citat in comunicatul Bursei.

Radu Hanga, liderul Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a evidentiat rolul esential pe care statul il joaca ca partener al pietei de capital. Prin intermediul institutiilor sale, statul contribuie activ la eforturile de dinamizare a pietei, sustinand initiativele care vizeaza expansiunea acesteia. Mai mult, Hanga a subliniat importanta pe care Ministerul Finantelor o acorda pietei prin lansarea regulata a ofertelor Fidelis de titluri de stat, demonstrand astfel un angajament ferm pentru cresterea si maturizarea pietei de capital din Romania. Aceasta abordare consecventa este vazuta ca un pilon de stabilitate si un stimulent pentru dezvoltarea pietei financiare locale.

"Aceste titluri de stat au, pe de o parte, o componenta de diversificare a surselor de finantare de catre Trezorerie, iar, pe de alta parte, sunt un instrument de educatie financiara pentru foarte multi romani care prin investitia in Fidelis fac un prim pas in lumea investitiilor. Aceste aspecte au cantarit mult in decizia noastra de a premia Ministerul Finantelor pentru aceasta consecventa in emisiunile de titluri de stat Fidelis", a spus Hanga.

Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a evidentiat expansiunea continua a pietei de capital romanesti, subliniind ca diversitatea instrumentelor financiare disponibile pentru investitii la bursa s-a imbogatit considerabil datorita introducerii a peste 190 de noi listari, incluzand actiuni si obligatiuni, in ultimii ani. Notabil este interesul tot mai mare pentru obligatiunile municipale, emise de autoritatile locale, ce marcheaza o tendinta de diversificare a optiunilor de investitii.

In contextul ofertei primare de titluri de stat Fidelis, coordonarea a fost asigurata de un sindicat bancar compus din BT Capital Partners, ca Lead Manager si Intermediar, si Banca Transilvania, in calitate de membru al Grupului de Distributie, alaturi de Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Societe Generale, care au actionat ca intermediari. Aceasta structura a facilitat accesul investitorilor la titluri prin intermediul a 11 participanti eligibili, demonstrand un efort concertat pentru a largi accesul la instrumente de economisire si investitii.

"Avem oportunitatea de a evidentia contributia noastra, ca partener in acest program, la educatia financiara si cultura sanatoasa de economisire si investire, care a ajuns sa caracterizeze clientii de retail in ultimii ani, odata cu lansarea proiectului de emisiuni pentru populatie Fidelis prin BVB. O noua oferta de succes demonstreaza atractivitatea produselor in conditiile actuale de piata si recurenta cu care investitorii revin catre emisiunile de titluri de stat, odata cu acumularea de disponibil sau cu maturarea editiilor anterioare", a mentionat Daniela Secara, directorul general al BT Capital Partners.

Nicoleta Ruxandescu, responsabila pentru Unitatea de Investitii si Piete de Capital la Alpha Bank Romania, a subliniat receptivitatea favorabila a investitorilor de retail fata de emisiunile de titluri de stat prin programul Fidelis. Aceasta tendinta reflecta atractivitatea crescuta a optiunilor de economisire disponibile atat in lei, cat si in valuta, precum si interesul investitorilor pentru diversificarea portofoliilor lor financiare. In esenta, programul Fidelis se distinge ca o alternativa valoroasa pentru cei care doresc sa isi optimizeze strategiile de investitii pe piata de capital.

"Emisiunile sistematice de titluri de stat Fidelis au reusit sa consolideze un instrument financiar ce a devenit indispensabil pentru investitorii de retail in optimizarea deciziilor lor de management de portofoliu. In plus, titlurile Fidelis se constituie intr-un benchmark indelung asteptat pentru raportarea castigurilor investitiilor in obligatiuni corporative si actiuni la o rata fara risc efectiv accesibila pentru micii investitori care isi administreaza propriile portofolii de valori mobiliare. Pe de alta parte, nu trebuie neglijat nici efectul de pivot al titlurilor Fidelis pentru cei care investesc pentru prima data in valori mobiliare si care, ulterior, pot sa faca pasul catre investitiile in obligatiuni si actiuni listate la BVB, aceasta reprezentand cea mai sustenabila maniera de constructie a unui segment de retail puternic pentru instrumente financiare specifice pietei de capital", a sustinut, la randul sau, Irina Neacsu, directoare executiva Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.

Andrei Ionut Popescu, directorul executiv pentru Piete Financiare la Banca Comerciala Romana (BCR), subliniaza angajamentul bancii pentru crearea prosperitatii prin promovarea educatiei financiare si sprijinirea dezvoltarii pietei de capital. Aceasta viziune se reflecta in participarea activa a BCR in ultima oferta de titluri de stat Fidelis, care a avut loc intre 21 februarie si 1 martie 2024, perioada in care investitorii romani au inregistrat aproape 14.000 de ordine de subscriere, atat pentru titlurile denominate in lei cat si in euro. Oferta s-a distins prin atractia semnificativa pentru investitorii de retail, datorita oportunitatilor de economisire fara riscul impozitarii veniturilor din dobanzi sau castigurile de capital. Acest program a fost deschis atat cetatenilor romani rezidenti cat si nerezidenti, care au varsta de minimum 18 ani, consolidand accesul la instrumente financiare favorabile inclusiv pentru diversificarea portofoliilor de investitii.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.