unioncont.ro Web analytics

Prima plata din cadrul PNR, autorizata de Comisia Euro

 Prima plata din cadrul PNR, autorizata de Comisia Euro
marţi, 25 octombrie 2022 Economie

Comisia Europeana a autorizat plata primei cereri in valoare de 2,6 miliarde euro din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, pentru revitalizarea economiei, conform Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene.

Comisia Europeana a aprobat in data de 20 octombrie decizia privind autorizarea platii primei transe de plata a sprijinului nerambursabil si a primei transe de plata a sprijinului sub forma de imprumut pentru Romania. In urma acestei decizii, suma primita de tara noastra va fi de 2,6 miliarde de euro, fiind luate in considerare sumele din prefinantare deja primite de Romania.

"Este un moment prin care se confirma efortul consolidat la nivel guvernamental, care s-a concretizat in indeplinirea tintelor si jaloanelor asumate de Romania pentru ultimul trimestru al anului trecut si transpuse in reforme de interes major pentru tara noastra. Realist vorbind, este doar inceputul unui lung drum pe care il avem in fata, dar care, daca vom duce la bun sfarsit aspectele cheie din Plan, va insemna impulsionarea economiei si generarea unui efect multiplicator solid pentru investitiile in autostrazi, infrastructura feroviara, scoli, infrastructura spitaliceasca si tot ceea ce inseamna consolidarea economiei romanesti", a transmis ministrul Marcel Bolos.

Conform sursei amintite, decizia prevede aprobarea primei transe a sprijinului nerambursabil, in valoare de 2,037 milioane euro. In conformitate cu Acordul de finantare incheiat intre Comisie si Romania in temeiul articolului 23 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2021/241, suma de 264,829 milioane euro se utilizeaza pentru lichidarea prefinantarii contributiei financiare, iar suma de 1,772 miliarde euro se acorda Romaniei prin platirea acestei sume in contul bancar indicat in Acordul de finantare, precizeaza MIPE.

De asemenea, decizia prevede aprobarea primei transe a sprijinului sub forma de imprumut, in valoare de 907,669 milioane euro. Suma de 117,997 milioane euro se utilizeaza pentru lichidarea prefinantarii imprumutului, iar suma de 789,672 milioane euro se acorda Romaniei prin platirea acestei sume in contul bancar indicat in Acordul de imprumut.

Astfel, efectuarea platii pentru prima cerere de plata a celor aproximativ 3 miliarde de euro, din care 2,03 miliarde euro, va avea loc in urmatoarele zile, reprezentand sprijin financiar nerambursabil si 0,90 miliarde euro sprijin sub forma de imprumut, vor sustine investitiile si reformele asumate de Romania, subliniaza reprezentantii ministerului.

CE a furnizat comisiei competente a Parlamentului European o prezentare generala a constatarilor sale preliminare privind atingerea in mod satisfacator a jaloanelor si a tintelor relevante. Ulterior, Comitetul economic si financiar a fost de acord cu evaluarea preliminara pozitiva a Comisiei si a fost de parere ca Romania a atins in mod satisfacator toate jaloanele si tintele aferente cererii de plata. In evaluarea sa, Comisia a tinut seama de avizul Comitetului Economic si Financiar.

Prima cerere de plata, transmisa la 31 mai 2022, a cuprins cele 21 de tintele si jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odata cu transmiterea cererii de plata, au fost transmise Comisiei toate documentele justificative privind indeplinirea satisfacatoare a tintelor si jaloanelor, aceasta fiind o conditie obligatorie. In total au fost incarcate in sistemul electronic al Comisiei 180 de documente justificative aferente jaloanelor/tintelor incluse.

La 15 septembrie, evaluarea Comisiei asupra indeplinirii celor 21 de tinte si jaloane aferente primei cereri de plata din cadrul PNRR a fost avizata si trimisa catre Comitetul Economic si Financiar (ECOFIN), care a aprobat-o ulterior.

La acel moment, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmitea ca avizul pozitiv vine ca urmare a "progreselor bune si rapide in punerea in aplicarea primului set de reforme si investitii din cadrul planului".

Urmatoarea cerere de plata pentru decontarea fondurilor alocate Romaniei prin PNRR va avea o valoare totala de 3,2 miliarde euro din care 2,1 milioane euro sprijin financiar nerambursabil si 1,09 milioane euro sprijin sub forma de imprumut si vizeaza indeplinirea a 51 de jaloane/tinte aferente trimestrului I 2022 si trimestrului II 2022.

Romania beneficiaza de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi in valoare de aproximativ 14,24 miliarde euro si imprumuturi in valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, Romania a incasat deja doua transe de prefinantare in valoare cumulata de aproximativ 3,79 miliarde euro, in decembrie 2021 si in ianuarie 2022.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.