unioncont.ro Web analytics

Prognoza: crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul in urmatoarele luni

Prognoza: crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul in urmatoarele luni
joi, 4 mai 2023 Economie

Managerii romani estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere accentuata a preturilor in comertul cu amanuntul, dar si o crestere moderata a activitatii in industria prelucratoare si servicii, conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Potrivit INS, in cadrul anchetei de conjunctura din luna aprilie 2023, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +11%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Potrivit estimarilor din luna aprilie 2023, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +21%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza crestere a acestora (sold conjunctural +39%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural +3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra o crestere moderata (sold conjunctural +9%).

De asemenea, angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +13%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza cresterea accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +46%).

Potrivit estimarilor din luna aprilie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va inregistra o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +16%).

Potrivit sursei citate, soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Foto: pixabay.com

Adriana Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.