Prognoza de inflatie, revizuita in crestere de BNR

Prognoza de inflatie, revizuita in crestere de BNR
vineri, 9 februarie 2018 Economie

Prognoza de inflatie pentru finalul acestui an a fost revizuita in crestere de la 3,2% la 3,5%, de catre Banca Nationala a Romaniei care a estimat un nivel de 3,1% pentru decembrie 2019, a anuntat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Conform BNR, accelerarea ratei anuale a inflatiei in primele trei trimestre ale anului 2018 se datoreaza acelor componente ale cosului de consum exogene sferei de actiune a politicii monetare. Epuizarea acestui puseu inflationist are ca efect reintrarea indicatorului in intervalul tintei incepand cu ultimul trimestru din 2018.

„Cifrele nu arata bine. Avem o crestere a tarifului energiei electrice si o noua majorare a acizei la conbustibil. (...) Exista si un deficit de oferta la nivel european in cazul unor produse alimentare", a subliniat Isarescu.

Totodata, Guvernatorul BNR a atras atentia asupra faptului ca motorul cresterii economice este in continuare consumul, iar acest lucru afecteaza echilibrul extern al economiei. In plus, exista o scadere persistenta a investitiilor publice, iar deficitul comercial continua sa creasca.

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.