unioncont.ro Web analytics

Prognoza manageri romani: Cresteri moderate in unele sectoare ale economiei romanesti

Prognoza manageri romani: Cresteri moderate in unele sectoare ale economiei romanesti
miercuri, 28 august 2019 Economie

Managerii romani se asteapta la cresteri moderate in sectoarele de servicii, constructii si in comertul cu amanuntul pentru urmatoarele trei luni. De asemenea, pentru aceeasi perioada se estimeaza o relativa stabilitate a productiei in industria prelucratoare, cu solduri conjucturale pozitive, conform unui studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna august 2019, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni, o relativa stabilitate a volumului productiei - cu sold conjunctural de plus 3%. Cea mai mare crestere se estimeaza in activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +33%), urmata de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%).

Referitor la numarul de salariati, rezultatele arata o relativa stabilitate in intervalul august - octombrie, cu un sold conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. De asemenea, in cazul preturilor la produsele industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Estimarile managerilor din domeniul constructiilor releva o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +14%), pe parcursul urmatoarelor trei luni ale anului. La capitolul numarului de salariati soldul conjunctural va fi pe un plus de 6%, iar in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +12%).

In comertul cu amanuntul managerii au estimat, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de crestere a activitatii economice (sold conjunctural +20%), in timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +14%). Totodata, angajatorii prognozeaza pentru perioada analizata un salt moderat al numarului de salariati, cu sold conjunctural de +11%. In perioada urmatoare, managerii societatilor comerciale estimeaza o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +25%).

Conform estimarilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste o crestere moderata, pana la finele lunii octombrie 2019, cu un sold conjunctural de +11%. In plus, se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%) in sectorul de servicii. In viziunea managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%).

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Acesta este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Rezultatele publicate miercuri de INS au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura si reflecta estimarile realizate de catre managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice.

Foto: pixabay.com

Adrian Vaduva

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.