unioncont.ro Web analytics

Prognoza manageri Romania: cresc preturile in constructii si comertul cu amanuntul

Prognoza manageri Romania: cresc preturile in constructii si comertul cu amanuntul
marţi, 28 decembrie 2021 Economie

Managerii intreprinderilor din Romania se asteapta la o crestere accentuata a preturilor in constructii si comertul cu amanuntul, precum si relativa stabilitate a activitatii in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2021, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural -4%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului se va inregistra cea mai mare crestere (sold conjunctural +81%). Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

Potrivit estimarilor din luna decembrie 2021, in activitatea de constructii se va inregistra pentru urmatoarele trei luni scadere a volumului productiei (sold conjunctural -20%). Managerii estimeaza scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -11%). In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere accentuata a acestora (sold conjunctural +42%).

In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni, tendinta de relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra relativa stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata numarului de salariati (sold conjunctural +7%). Managerii societatilor comerciale estimeaza crestere accentuata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +42%).

Conform estimarilor din luna decembrie 2021, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural 0%). In sectorul de servicii se estimeaza de asemenea, relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural -1%). Potrivit opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de crestere (sold conjunctural +19%).

INS mentioneaza ca soldul conjunctural indica perceptia managerilor intreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii oricarui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.

Foto: pixabay.com

×Website-ul nostru foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Pentru mai multe detalii consultați politica noastră de confidențialitate.